De Apple Watch is nu alweer een kleine twee weken te bestellen in een paar landen, Nederland is daar echter nog niet bij. Dat is natuurlijk best jammer maar misschien is het maar goed ook, want een latere lancering geeft je als consument natuurlijk ook langer de tijd om een wel overwogen keuze te maken... en je niet te laten verblinden door een nieuw Apple-product. In dit artikel bekijken we 5 redenen om de Apple Watch niet te kopen.

1. Het is een eerste generatie product

Dit is een bekend adagium in de Apple-wereld. Eerste generatie producten hebben vaak nog een paar issues die in de tweede generatie opgelost worden. Denk aan de eerste generatie Macbook Air die veel te duur en langzaam was. Ook de eerste generatie iPad had de nodige beperkingen. De tweede generatie was zoveel beter dat die tot vorig jaar verkocht werd, en zelfs nu nog in de vorm van de iPad mini te verkrijgen is (!).

2. De accuduur is nog niet optimaal

In de verschillende reviews die beschikbaar zijn op het internet zijn de meningen over de accuduur nog aardig verdeeld. De balans opmakend komt het er op neer dat het op zich mogelijk is om een hele dag voort te kunnen op een enkele lading, maar dan moet je jezelf wel de nodige beperkingen opleggen en niet teveel sporten.

Natuurlijk is een horloge dat je iedere dag moet opladen niet optimaal, maar wel een overkomelijk probleem. Het horloge moet echter wat ons betreft wel een hele dag meegaan zonder dat je al te veel moet nadenken over hoe je de klok gebruikt, dat is een punt dat Apple nog net niet bereikt lijkt te hebben.

3. Het scherm is nog niet gelamineerd

Het lamineren van schermen is een techniek die de luchtlaag tussen beschermende voorkant (glas of saffier-glas) beperkt tot een minimum. Door zo min mogelijk ruimte tussen deze onderdelen te hebben wordt de reflectie van het scherm drastisch teruggebracht en is ook de schermhelderheid vaak een stuk beter (er gaat minder licht verloren). Dit zijn beide belangrijke onderdelen voor een schermpje dat je om je pols draagt, en dus ook vaak buiten zult gebruiken. Op dit moment zijn de berichten nog ietwat tegenstrijdig en lijken de duurdere edities wel een gelamineerd scherm te hebben, maar de goedkopere Apple Watch Sport Edities niet.

Apple Watch

4. Bijven de bandjes hetzelfde?

Een Apple Watch is een best duur product en de bandjes die je er, ook los, bij kunt kopen zijn nu ook niet echt goedkoop te noemen. Zo kost de metalen armband 450 dollar (en waarschijnlijk dus ook euro) en een leren bandje kost 150 dollar. Het is nog maar de vraag of een nieuwe versie van de Apple Watch de op dat moment 'oude' bandjes nog ondersteunt. Natuurlijk is dit wel de verwachting maar zonder bericht van Apple mogen we er niet van uitgaan.

5. Siri is nog maar net uit in in het Nederlands

Siri is een belangrijk onderdeel van de Apple Watch, het is namelijk niet mogelijk om te typen op het horloge, al zijn er wel een paar handigheden als het gaat om het herkennen van vragen in een bericht. Een voorbeeld hiervan is dat je en iMessage krijgt met de vraag: "Wil je morgen om 12:00 of om 14:00 afspreken?" dan geeft je Apple Watch je als het goed is de mogelijkheid om te reageren met "Ik kan om 12:00" of "Ik kan om 14:00". Deze taalherkenning is echter iets dat wat tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en ook de dictatie in het Nederlands kan her en der nog wat verbetering gebruiken. Rommel maar eens aan met de Nederlandse Siri mogelijkheden op je iOS device en je zult vanzelf wat eigenaardigheden tegenkomen. Als je als ultra moderne hipster tegen je horloge staat te kletsen in de supermarkt is het fijn dat de herkenning goed werkt.

Dit zijn vijf argumenten om voorlopig geen Apple Watch aan te schaffen, maar er zijn natuurlijk ook argumenten om al wel voor Apple's slimme horloge te kiezen. Ga jij voor een Apple Watch?