Fitnesstracker

Kantoorgenoten die er een sport van maken om het aantal afgelegde stappen te vergelijken, familieleden of vrienden die een competitie opzetten door hun sportieve prestaties te meten via hun fitnessbandje: het is al lang geen uitzondering meer dat mensen gaan sporten zonder dat ze elkaar op een sportveld of een gymzaal treffen. Het begint met de aanschaf van een fitnesstracker of een smartwatch, die voortdurend de sportieve prestaties meet, en ook de kwaliteit van de slaap. Op die manier ontstaat bij de drager het besef wat hij eigenlijk aan beweging doet op een dag. Dat is al het halve werk, meent dr. Cadena.

fitbit-alta


Competities op de werkplek

Zij merkt dat haar patiënten vooral in beweging komen als ze hun wearable gebruiken voor een gestructureerd plan, bijvoorbeeld op de werkplek. Hoewel de overheid een half uur bewegen per dag propageert, is dit volgens haar niet voldoende. Dat valt geheel weg tegen het urenlang zitten dat kantoorwerkers op een dag doen. Door een wearable zo te programmeren dat je elk uur honderd stappen moet gaan zetten, en daarna 150 of 200, houden mensen zichzelf in beweging en dus gezond.


Fitbit

Via fitnesstrackers als de populaire Fitbit kan dergelijke data bovendien met anderen worden gedeeld, zodat kleine competities met familieleden of vrienden kunnen worden opgezet die ook zo’n apparaatje om de pols dragen. Dokter Cadena waarschuwt wel: in elk kringetje is wel iemand die iedereen verslaat met een enorm verschil van twintigduizend stappen per dag, dus daar moet je tegen kunnen.

Fitbit Flex review app


Dieet

Elke fitnesscracker heeft een stappenteller, calorieteller, slaapmonitor en een stopwatch, zodat gedurende het etmaal kan worden vastgelegd hoeveel de drager beweegt, slaapt en - naar keuze - aan eten naar binnen werkt. Mensen die aan een dieet beginnen, kunnen hier wat aan hebben. Het vergt wel tijd om alle gegevens over elke maaltijd en elk tussendoortje te registreren, maar alleen dat al helpt vaak om mensen minder te laten eten.


Huisarts

Dokter Cadena moedigt haar patiënten aan om de activiteitenlogs te laten zien aan hun huisarts. Samen met een bloedonderzoek kunnen deze logs een dokter een goede indruk geven over de gezondheidstoestand van zijn patiënt.Fitness Tracker


Niet ontmoedigd raken

Het gevaar dat mensen ontmoedigd raken omdat ze niet elke dag een paar stappen meer zetten dan de vorige, bestaat wel, en dokter Cadena waarschuwt daarvoor. Een beetje beweging is altijd beter dan helemaal niets. Daardoor moeten de dragers van wearables zich niet laten ontmoedigen.


Gezondere levensstijl

Het dragen van een fitnesstracker zet mensen niet vanzelf in beweging; ze moeten het natuurlijk zelf wel doen. Maar als de nieuwe gewoonten eenmaal goed op de wagen staan, kan het een nieuwe, gezondere levensstijl inluiden, aldus dr. Cadena in haar column.