Het bedrijf MindMaze heeft een accessoire voor vr-brillen ontwikkeld waarmee je gezichtsuitdrukkingen kunt zien in virtual reality. De technologie kan worden toegepast op bestaande brillen, mits de fabrikanten de technologie omarmen.

Gezichtsuitdrukkingen zien in virtual reality

In virtual reality is al een hoop mogelijk, maar één ding ontbreekt vaak nog: het kunnen zien van gezichtsuitdrukkingen. Daar heeft het bedrijf MindMaze wat op gevonden met een kleine, maar handige, accessoire die met bestaande vr-brillen kan worden gebruikt. Het product heet Mask (masker) en is een foamlaag voor in een virtualrealitybril. Helaas kun je deze accessoire niet zelf kopen, aangezien de technologie direct aan een fabrikant verkocht wordt. De fabrikanten moeten de foamlaag dus zelf gaan implementeren.

In de laag zitten diodes die in staat zijn de bewegingen van de spieren in het gezicht te registreren en te vertalen naar virtual reality. Middels machine learning wordt gekeken naar wat voor uitdrukking wordt gegeven. Zo kan een avatar in de virtuele wereld precies dezelfde gezichtsuitdrukking weergeven als jij op dat moment, bijvoorbeeld. MindMaze is op dit moment al in gesprek met enkele fabrikanten van virtualrealitybrillen, zoals Google, HTC en Oculus. De gesprekken zijn allemaal in verschillende stadia gevorderd; een uitkomst is niet bekend.