Virtual Reality viel tot nu toe voornamelijk in twee categorieën. De eerste is waarbij je de headset bedraad aan een krachtige computer moet verbinden, zoals de Oculus Rift en HTC Vive. De tweede is waarbij je smartphone in de headset schuift en deze het belangrijkste onderdeel van de headset wordt. Alcatel combineert deze twee headsets in één met de Vision, waarbij er een ingebouwd scherm aanwezig is. Daarnaast zijn er ook twee 360 graden camera's gepresenteerd voor het zelf maken van VR.

Vision: draadloze headset

Het grootste voordeel van de Vision is dat je geen draden meer hebt, en vrij kan rondlopen. Toch moet de ervaring van de Vision beter zijn dan bijvoorbeeld de Google Cardboard. Dit komt omdat de hardware niet verandert per smartphone, en content-makers daardoor weten hoe ze de ervaring het beste kunnen optimaliseren voor de Vision. Dat is in ieder geval het idee. De hardware bestaat uit de headset die draait op een aangepaste versie van Android 6.0 Marshmallow. Daarnaast is er voor de nodige kracht een octa-core CPU aanwezig, het type is niet bekend gemaakt. 3GB aan werkgeheugen, 32GB aan opslaggeheugen, Bluetooth, Wi-fi, een accelerometer, gyroscoop en een nabijheidssensor maken de specificaties compleet.

 

alcatel vision

Eigenlijk heb je te maken met een ingebouwde smartphone in een headset. De schermen zijn twee 3.8 inch AMOLED schermen, elk met een resolutie van 1080 x 1020 pixels. De breedte van het zichtsveld bedraagt 120 graden, 10 graden meer dan de Google Cardboard 2 heeft. De lenzen zijn in beperkte mate ook aan te passen voor bril-en lenzendragers, zodat je bijvoorbeeld geen bril meer ophoeft tijdens gebruik. De vertraging (latency) tussen beweging en reactie van het beeld bedraagt slechts 17 ms, en moet misselijkheid tijdens het gebruik voorkomen.

De accu bedraagt 3000 mAh en moet volgens Alcatel 2 á 3 uur voor VR-plezier bezorgen. Door enkele partnerships af te sluiten is er voor content gezorgd. Zo zijn er enkele exclusieve 360 graden video's te bekijken, kan je frisbeeën met iemand anders, en is er aandacht besteed aan 360 graden audio. Alcatel wil nog meer content creëren door binnenkort een SDK aan te kondigen, waardoor ontwikkelaars met de headset aan de slag kunnen.

Alcatel 360 camera

Naast de Vision zijn er twee 360 graden camera's aangekondigd. De ene is vierkant, de andere is rond, maar technisch zijn ze gelijk aan elkaar. Beide camera's beschikken over twee 210 graden fisheye-lenzen om de hele omgeving vast te kunnen leggen. Een groot verschil met bestaande 360 graden camera's zoals die van Samsung of LG, is dat de Alcatel 360 camera via een kabel aan je smartphone verbonden moet zijn. Er is dus geen batterij of Bluetooth-verbinding nodig.

 

alcatel 360 camera

In eerste instantie zullen de camera's alleen werken met smartphones van Alcatel zelf, maar later komt er een Android-app beschikbaar die de camera's met andere smartphones moet laten werken.

Prijzen en beschikbaarheid

Prijzen van de Vision zullen tussen de $500 en $600 liggen aldus Alcatel, europrijzen zijn nog niet bekend gemaakt. De Vision is daarmee geen goedkope headset. Het laat zien dat Alcatel een serieuze poging doet om mee te doen in de VR-strijd. In het vierde kwartaal zal de headset naar China worden verscheept, en in het eerste kwartaal van 2017 naar Amerika. Details over een release in Europa ontbreken helaas nog.

 

Voor de Alcatel 360 camera's is het ook nog een tijdje wachten: net als de Vision worden deze in het laatste kwartaal van 2016 in China geleverd, en in het eerste kwartaal van 2017 in de US. Prijzen zullen rond de $100 liggen, europrijzen zijn nog niet bekend. Deze prijs is een stuk lager dan concurrerende 360 graden camera's. Alcatel richt zich duidelijk op een lage prijs als een belangrijk verkoopargument.