Op donderdagavond Nederlandse tijd hield Oculus een perspresentatie over de virtuele headset. We zetten de aankondigingen op een rij. Wil je dus weten wat je straks van de virtual reality-bril kan verwachten, check dan alles dat gisteravond is aangekondigd.

Oculus Rift-presentatie: alle informatie op een rij

Tijdens een perspresentatie heeft het bedrijf achter de Oculus Rift bekendgemaakt wat we van de consumentenversie van de virtual reality-bril mogen verwachten. De verwachting is dat de bril in het eerste kwartaal van volgend jaar moet verschijnen. Helaas is het wel zo dat nog niet álles is bekendgemaakt omtrent het apparaat.

Oculus Rift - het design

De Oculus Rift is eindelijk getoond tijdens die presentatie. Op de onderstaande foto kun je bekijken hoe de virtual reality-bril eruit komt te zien. Het ziet er naar uit dat het design zowel comfortabel als futuristisch is.

oculus-rift-final-design

Oculus Rift wordt gebundeld met een Xbox One-controller

Eén van de meest verrassende momenten van de presentatie was toen Xbox-baas Phil Spencer ineens op het podium stond. Microsoft werkt namelijk samen met Oculus aan de bril; één van de resultaten daarvan is dat de headset wordt geleverd met een Xbox One-gamepad.

Windows 10 kan games streamen naar de Oculus Rift

Daar houdt de samenwerking echter niet op. Beide bedrijven hebben namelijk ook aan een oplossing gewerkt voor het afspelen van games in de bril. Zo kun je je Xbox One-spellen streamen via je Windows 10-pc naar de Oculus Rift. Het is misschien geen spannende ontwikkeling, maar laat wel zien dat Microsoft bezig is met virtual reality, ondanks het feit dat de HoloLens nog niet uit is.

Games voor Oculus Rift

Ook zijn er al enkele games getoond voor de virtual reality-bril: Eve: Valkyrie van CCP Games, Edge of Nowhere van Insomniac Games en Chronos van Gunfire Games. Andere ontwikkelaars hebben zich ook al gemeld.

  • Playful
  • 4A Games
  • Climax
  • Coatsink Entertainment
  • High Voltage
  • Harmonix
  • Glu
  • Carbon
  • Square Enix
  • Signal

Daarnaast stelt Oculus straks tien miljoen dollar beschikbaar voor onafhankelijke ontwikkelaars die games willen maken voor de bril.

Oculus Touch

Ook toonde Oculus een nieuwe input device. Deze heet de Oculus Touch, een paar draadloze motion controllers die spelers in staat stellen de interactie aan te gaan met de digitale wereld om hen heen. Met die controllers wil Oculus ervoor zorgen dat je handen straks ook vertegenwoordigd zijn in die wereld, omdat de ervaring anders heel vreemd aanvoelt.

Dit heeft Oculus nog niet bekendgemaakt

We weten nu wat we ongeveer mogen verwachten van de Oculus Rift, maar we wachten wel op enkele cruciale stukken informatie, zoals de prijs van de bril (de eerder bekendgemaakte prijs is inclusief de pc die je nodig hebt), de specifieke releasedatum en welke launchgames we mogen verwachten. Mogelijk krijgen we die tijdens de E3, de bekenste gamebeurs ter wereld.