Binnenkort kun je watchOS 4.0 verwachten voor je Apple Watch. In dit artikel bespreken we alles dat je moet weten over de software-update. Zo zijn er nieuwe wijzerplaten, is er een betere hartslagtechnologie en kun je aan de slag met meer workouts.

watchOS 4.0: vanaf 19 september te downloaden

Apple heeft tijdens haar jaarlijkse presentatie van nieuwe producten laten weten dat we binnenkort een nieuwe Apple Watch Series 3 kunnen verwachten. Die Series 3 wordt natuurlijk vergezeld door een software-update, in de vorm van watchOS 4.0. Sinds de onthulling van de software in juni is er niet heel veel meer veranderd, maar we zetten in dit artikel alles op een rijtje dat je over de aankomende update moet weten. Zo ben je straks helemaal op de hoogte van wat je nieuwe (of oude) Apple Watch voor je kan betekenen.

Nieuwe wijzerplaten

watchOS 4.0 zal drie nieuwe wijzerplaten en een nieuwe complicatie gaan introduceren. De Siri-wijzerplaat zal informatie in de vorm van een carrousel gaan presenteren en gebruikmaken van machine learning. Heb je bijvoorbeeld een afspraak in een andere stad, dan kan de digitale assistent laten zien hoe laat je het beste kunt vertrekken. Ook haalt Siri informatie uit andere applicaties. Ga je naar de bioscoop en heb je een digitaal kaartje, dan laat de wijzerplaat het kaartje zien, evenals de begintijd. Dit gaat allemaal automatisch.

De andere twee wijzerplaten zijn Kaleidoscope en Toy Story. De eerstgenoemde moet wat kleur aanbrengen op de Apple Watch en komt in drie verschillende versies. Wanneer je aan de digitale kroon draait, dan zal de wijzerplaat een beetje trippy worden. Toy Story zal ook drie verschillende versies gaan krijgen en volgt de Mickey en Minnie Mouse-platen op met materiaal van Woody, Buzz en Jessie. Dit zijn de hoofdrolspelers uit de populaire animatiefilm die Pixar in samenwerking met Disney heeft gemaakt.

Geavanceerde hartslagmonitoring

De applicatie voor het meten van de hartslag zal niet langer die animatie laten zien, maar juist een gedetailleerde grafiek in beeld brengen met daarin informatie over je hartslagen. Ook is er een volledig werkende hartslagcomplicatie die je op een wijzerplaat kunt plaatsen, waardoor je constant gedurende de dag je hartslag in de gaten kunt houden. Ook zal de Apple Watch rekening gaan houden wanneer je hart in rustmodus is. Deze functie heb je nodig wanneer je alles uit je fitnessprestaties en gezondheid wil halen.

Verder zal de Apple Watch ook in acht gaan nemen wat het met je hart doet wanneer je de tijd neemt om even te herstellen na het sporten. Ook zullen de dragers van een Apple Watch te zien krijgen wanneer hun hartslag ineens in aantal kloppingen toeneemt, terwijl je niet aan het sporten bent. Mogelijk kun je hiermee een hartkwaal vroeg op het spoor komen, maar een echt medisch apparaat is het natuurlijk niet. Wel maakt Apple daar grote stappen in, door samen te werken met een bedrijf en universiteit die meer verstand van het hart hebben.

Update voor Activiteitenapplicatie

watchOS 4.0 brengt ook een update voor de Activiteitenapplicatie met zich mee. Zo duikt Apple meer in de ruimte die er nog ligt op het gebied van coaching, door de introductie van maandelijkse doelen. Deze uitdagingen worden gebaseerd op je sportverleden. Hoe meer je sport met de Apple Watch om, des te beter de aanbevelingen kunnen zijn. Verder krijg je meer aanbevelingen qua oefeningen en reminders om te bewegen en zal de Apple Watch je proberen te motiveren door te laten zien hoe dicht je bij de volgende prestatie bent.

Update voor de Workoutapplicatie

Er is niet heel veel veranderd aan de Workoutapplicatie, maar er zijn wel een aantal kleine, merkbare dingen anders. Zo is er een nieuw design, dat gebruikmaakt van verticaal scrollen. De workout voor zwemmen heeft nu een automatische stand; in feite kan de software nu bepalen of je een baantje hebt gezwommen of niet, zonder dat je daar zelf op hoeft te letten. Ook is er ondersteuning voor High Intensity Interval Training, met nieuwe modi voor hartslagmonitoring, en kun je oefeningen aan elkaar koppelen voor een triatlon.

Koppeling met fitnessapparatuur

De Apple Watch kan worden gekoppeld aan fitnessapparatuur, dankzij nfc-chips en GymKit. Wanneer je beide dingen aan elkaar koppelt middels een simpele tap, kunnen ze met elkaar communiceren en informatie uitwisselen. De apparatuur kan bijvoorbeeld het verwerken van je hartslag op zich nemen, terwijl de Apple Watch de oefening bijhoudt. De apparatuur waarmee de Apple Watch straks in elk geval kan communiceren, komt van de merken LifeFitness, Cybex, Matrix, TechnoGym, Schwinn, Star Trac en Stairmaster.

Nieuwe muziekapplicatie

De muziekapplicatie krijgt ook een nieuw likje verf. De app zal automatisch mixes van Apple Music binnenhalen, zodat je daar niet meer over na hoeft te denken. Je hoeft dus niet met afspeellijsten te spelen voor het sporten. Dat kan nog wel als je dat wil. Ook kun je bijvoorbeeld specifieke afspeellijsten koppelen aan workouts. Je luistert de muziek uiteraard via de Apple AirPods, de draadloze oordoppen van Apple. Die worden via de draadloze Apple-chip W1 gekoppeld en streamen de muziek draadloos vanaf je pols naar de doppen.

Andere aanpassingen

  • watchOS 4.0 introduceert ook een nieuw dock. Je kunt nu door je apps scrollen alsof het een carrousel is.
  • De bluetooth-verbinding is verbeterd.
  • Je kunt van persoon tot persoon geld overmaken (niet beschikbaar in Nederland).
  • Je kunt de videospeler op je iPhone bedienen.
  • Er zijn timers beschikbaar.
  • De Apple News-applicatie komt naar watchOS 4.0.
  • De Apple Watch zal je op je verjaardag feliciteren.

Meer lezen?

Neem ook vooral ons uitgebreide artikel door over iOS 11. Daarnaast heeft Apple nog meer over iOS 11 bekendgemaakt en daar lees je hier alles over. In dit artikel kun je checken of je iPhone of iPad de overstap naar iOS 11 zal gaan maken. Meer informatie over de nieuwe iPhones lees je in dit uitgebreide artikel, terwijl je op deze site terecht kunt voor alles over de Apple Watch Series 3 en op Homecinema Magazine alles leest over de Apple TV 4K, die ook nog eens high dynamic range ondersteunt.