Chipmaker Allwinner heeft laten weten dat het bedrijf inzet op alles-in-één virtual reality-headsets, die qua kracht gelijk zijn aan een smartphone. De brillen kun je vergelijken met de Gear VR van Samsung, maar dan zonder je smartphone te gebruiken.

Allwinner zet in op alles-in-één virtual reality-headsets

Op de markt voor virtual reality-headsets zie je apparaten die gebruikmaken van een smartphone en losstaande apparaten die je moet koppelen aan je computer. Daar tussenin is er nog maar weinig, maar chipmaker Allwinner wil daar verandering in brengen. Het bedrijf heeft laten weten in te zetten op alles-in-één virtual reality-brillen. Dat zijn brillen waar je geen smartphone in hoeft te klikken (zoals de Gear VR) en die je ook niet aan een pc hoeft te koppelen (zoals de HTC Vive), maar zijn voorzien van specs waardoor ze zelfstandig kunnen fungeren.

De Allwinner H8vr is een system-on-a-module voor virtual reality-brillen. Het is in feite een soort smartphone-achtig board, met daarop de Allwinner-processor H8 (octacore ARM Cortex-A7), PowerVR SGX544-gpu, 2GB aan werkgeheugen en 16GB interne opslagruimte. Het systeem moet in staat zijn 4K-video in 60fps te decoderen en werkt samen met schermen met hoge resolutie. Met een 3000mAh-accu aan boord kan het systeem tot drie uur plezier aanbieden - voorlopig wel alleen video's, want games vergen gewoonweg betere specs.

Het bedrijf is voornemens wel games te gaan ondersteunen in de toekomst, maar pas wanneer gpu's voor mobiele apparaten beter zijn geworden. Later dit jaar moeten er al wel games worden ondersteund door de lancering van het VR9-platform. Aan een VR10-chip wordt ook al gewerkt, die niet alleen minder energie verbruikt, maar ook betere prestaties levert en mogelijk lte-ondersteuning aanbiedt.