Verily, een dochterbedrijf van Alphabet (net als Google), heeft een concept-smartwatch geïntroduceerd met zeer speciale gezondheidsmonitoring-functies. Het apparaat zal niet op de markt komen.


Lichaamsgegevens

De Verily Study Watch is louter en alleen bedoeld om te testen op een groep patiënten, om na te gaan of de vastgelegde lichaamsgegevens die kunnen helpen. Deze smartwatch is dus waarschijnlijk alleen te zien in universitaire ziekenhuizen. Met de geavanceerde biosensors in het horloge wil Verily dienstdoen als monitor van bijvoorbeeld het hart.


Hartfilmpje

Ook zitten er omgevingssensoren in, zodat de toestand van het milieu in verband kan worden gebracht met de reacties van het lichaam. De hartslagmonitor schijnt zo geavanceerd te zijn, dat hij zelfs dienst kan doen voor het maken van een elektrocardiogram (ECG), oftewel een hartfilmpje. Elektrodermale activiteit kan eveneens worden vastgelegd, zodat de smartwatch in principe zelfs dienst kan doen als leugendetector. Ook worden de bewegingen van de drager minutieus vastgelegd.


Batterijduur

Verily belooft een lange batterijduur om al die sensoren aan de gang te houden. Daartoe is de smartwatch uitgerust met een oplaadbare batterij die het een week moet uithouden. Het energiezuinige e-ink scherm, dat we kennen van bijvoorbeeld de Pebble-smartwatches, zal daar ook bij helpen. Dat is hetzelfde scherm dat je in bijvoorbeeld e-bookreaders tegenkomt. Het is altijd aan, er is dus ook altijd een tijd te zien.


Algoritmes

Het hart van de Verily Study Watch is een krachtige processor die in staat is om ‘in real time’ algoritmes los te laten op de opgevangen gegevens. Er zit een flinke opslagcapaciteit in, zodat de smartwatch wekenlang data kan vastleggen zonder voortdurend gesynchroniseerd te hoeven worden met een smartphone of een pc.


Cloud

Al die slimmigheid zal zich aan de drager overigens niet openbaren, alleen aan de ontwikkelaars die ermee bezig zijn. Het enige wat de smartwatch aan zijn drager laat zien, is de tijd en sommige instructies. Maar achter het display wordt dus van alles over de werking van het lichaam vastgelegd. Al die data wordt naar een cloud gestuurd waar het onder strikte veiligheidseisen wordt bestudeerd met het doel het apparaat beter te maken in wat hij ‘ziet’.


Parkinson

De Study Watch wordt binnenkort ingezet bij een aantal Parkinson-patiënten, zodat die op basis van de vastgelegde gegevens een beter op de persoon afgestemde behandeling kunnen krijgen. Voorts wordt de data van alle dragers samen benut in een langdurig experiment om na te gaan hoe mensen van een staat van gezondheid, ziek worden.

De resultaten van deze experimenten zullen in de toekomst in een flink aantal nieuwe gezondheidsapparaten en -apps worden gebruikt.