Het bekende Zwitserse horlogemerk Alpina heeft een duikershorloge gepresenteerd met slimme functies. De hybride smartwatch heet Seastrong Horological.

Slimme horloges voor ultrasporters

Het nieuwe horloge valt in de Horological-reeks van Alpina. Daarin zijn alle hybride smartwatches ondergebracht. De smartwatches worden gebruikt door ultrasporters. Op de website van Alpina is te zien hoe een vrouwelijke bergbeklimmer met een Alpina Horological-smartwatch de Mount Everest beklimt. Er is ook een verhaal over een avonturier die met zo'n smartwatch om zowel de Noordpool als de Zuidpool heeft bezocht.

Bluetoothverbinding

Het nieuwe duikershorloge ziet er op het eerste gezicht uit als elk ander duikershorloge. Onder de wijzerplaat is echter een chip te vinden die een bluetoothverbinding met een smartphone overeind houdt. Er zitten ook sensoren in die beweging en slaap monitoren. Dit wordt allemaal in een app op de smartphone vastgelegd. Op het horloge zelf komen via trillingen notificaties binnen vanaf de smartphone. Die krijg je als er een mailtje, een bericht of een telefoontje binnenkomt. Deze functionaliteit wijkt weinig af van die van andere hybride smartwatches.

Zittenblijvers worden gewaarschuwd

De Seastrong Horological kan worden verbonden met zowel iOS- als Androidapparaten via de MM~t-365-app. Nog één slimme functie lichten we eruit: het horloge waarschuwt je als je te lang achtereen niet hebt bewogen. Wie op een kantoor werkt, wordt door het horloge aangespoord om op gezette tijden een wandelingetje naar de koffieautomaat te maken.

Op basis van het geregistreerde bewegings- en slaapgedrag kan de drager via de Dynamic Coaching in de app gezondheidstips krijgen.

Vier kleuren

De Seastrong-collectie bestaat uit vier modellen, met elk een andere kleur bezet. Zwart, groen, oranje en marineblauw. Duikers zullen willen weten dat de horlogeplaat van fiberglas een eenzijdig beweegbare duikring heeft die zestig minuten aangeeft. Die ring kan niet de andere kant op draaien, zodat er geen ongelukken gebeuren onder water. Dat is een veiligheidsmaatregel. Voor het geval een stootje tegen een voorwerp de ring laat aangeven dat er nog voor een half uur zuurstof is, terwijl dat maar een kwartier is.

Tot honderd meter diep waterdicht

Qua waterdichtheid zit het met de Seastrong wel snor. Hij kan tot honderd meter diep worden gebruikt en de fluorescerende wijzers, markeringstekens en cijfers zijn dan nog goed te zien.

De prijs voor de Seamaster Horological ligt rond de 560 euro. Verwacht wordt dat Alpina tijdens de internationale horlogebeurs Baselworld, eind maart, meer laat zien van deze hybride smartwatch.

Hybride smartwatches in opmars

Steeds meer horlogefabrikanten zien brood in hybride smartwatches. Lees hier onze review van de Skagen Connected, een hybride smartwatch van horlogefabrikant Fossil.