De tweede Developer Preview van Android N brengt nog een verrassing met zich mee: mogelijk zien we hier de basis voor virtual reality-ondersteuning. De functie die daarvoor ontwikkeld is, zit diep verborgen binnen de app-instellingen van het besturingssysteem.

VR helper services gevonden in Android N

De tweede Developer Preview van Android N brengt al een hoop veranderingen met zich mee. Toch is er nog een verrassing gevonden: ondersteuning voor virtual reality, met VR helper services. Deze pagina vind je door te gaan naar Settings > Apps > Configure apps (tandwiel) > Special Access > VR helper services. Het lijkt erop dat deze pagina ongeveer hetzelfde zal werken als het Notification Access-scherm voor Android Wear, die elke notificatie naar je smartwatch kan sturen. De lijst is - uiteraard - momenteel nog leeg.

android-vr-helper-services

Uit de broncode van deze pagina blijkt dat apps goedkeuring moeten krijgen om op de achtergrond te blijven draaien wanneer Android in de onaangekondigde vr-modus is. Wat die app dan mag doen precies, is niet bekend. Momenteel zou Google werken aan twee virtual reality-oplossingen: eentje waar je je smartphone in kunt stoppen (zoals een Gear VR of een Huawei VR) en eentje die geheel zonder smartphone werkt. Wanneer Google meer gaat aankondigen over deze feature, is niet bekend - mogelijk gebeurt dit tijdens Google I/O in mei.