Google heeft tijdens de I/O conferentie Android Wear 2.0 gepresenteerd. Het vernieuwde besturingssysteem voor smartwatches maakt het onder meer makkelijker om via het horloge berichtjes te versturen.

Wijzerplaatfuncties zelf aanpassen

De hele interface is opgefrist. De gebruiker kan zelf onderdelen voor zijn watchface (wijzerplaat) instellen, die hij het meest gebruikt. Informatie uit apps kan voortaan in alle wijzerplaten worden weergegeven. De hardwareknop wordt het equivalent van de back-knop op je smartphone.

Calorieteller vervangen

In een filmpje wordt voorgedaan hoe je de calorieteller in een wijzerplaat simpel kunt vervangen door een icoon dat je water-inname per dag meet. Dit aanpassen van een wijzerplaat met dit soort functies op het horloge zelf was nog niet mogelijk in Android Wear.

Berichten vanaf een toetsenbordje

Berichten sturen kon tot dusver alleen door ze in te spreken. Google heeft nu een minuscuul toetsenbordje aan de messaging-functie toegevoegd. Door woordvoorspelling wordt het typen op het kleine horlogescherm vergemakkelijkt. Ook kun je letters met de hand op het schermpje schrijven, die vervolgens tot typletters worden vertaald. Inspreken van teksten is ook nog steeds mogelijk, en Google heeft een aantal standaardantwoorden op binnenkomende berichten voorgeprogrammeerd.

Standalone apps

Een belangrijke wijziging in Android Wear 2.0 is de toevoeging van standalone apps. Die werken dus zonder dat er een verbonden telefoon in de buurt hoeft te zijn. Het voorbeeld werd genoemd van Google Fit en Spotify, die alleen maar het horloge nodig hebben om hun werk te doen voor de drager.

Update Android Wear 2.0 komt in de herfst

Android Wear 2.0 is nu in een previewversie beschikbaar voor software-ontwikkelaars. Gewone stervelingen moeten wachten tot de herfst tot de update naar Android Wear 2.0 wordt uitgerold.