Hier vind je een compleet overzicht van wat Android Wear is en wat je er allemaal mee kunt doen. Android Wear vind je op smartwatches van een aantal verschillende fabrikanten en biedt een aantal toffe features.

Wat is Android Wear?

Android Wear is een versie van het Android-besturingssysteem die je vindt op een Android-smartphone of -tablet. Om een Android Wear-smartwatch te kunnen koppelen aan je smartphone of tablet, heeft die tenminste Android 4.3 Jelly Bean of hoger nodig. Ook moet het apparaat beschikken over bluetooth, maar vandaag de dag is dat een standaard feature op een moderne Android-smartphone. Het is op moment van schrijven (officieel) nog niet mogelijk je iPhone of smartphone met een versie van Windows erop te koppelen.

Voor Android-puristen hebben we goed nieuws: Android Wear zal geen afwijkende user interfaces hebben per smartwatch van verschillende fabrikanten, zoals dat op een Android-smartphone of -tablet wel het geval is. Goed nieuws voor ontwikkelaars, maar ook goed nieuws voor gebruikers: iedereen krijgt op hetzelfde moment de nieuwste updates voor zijn smartwatch en is niet afhankelijk van een derde partij die een bepaalde update eerst moet aanpassen naar de eigen stijl en het eigen uiterlijk van de user interface op het apparaat.

android-wear-phone-watch

Dat betekent dat je Android Wear-ervaring straks op alle smartwatches hetzelfde zal zijn. Ook houdt dit in dat het niet uitmaakt welke smartwatch je straks om je pols heen slaat. Een Samsung Gear S zal even goed werken met een Sony Xperia Z3, bijvoorbeeld. Je bent dus niet verplicht om een smartwatch van dezelfde fabrikant als je smartphone te nemen of andersom. Dat betekent weer dat je een ongekende vrijheid hebt als het gaat om de keuze van je smartwatch, omdat je, mits je binnen Android blijft, nergens aan hoeft te denken.

Hoe werkt Android Wear?

Android Wear is ontwikkeld met voornamelijk twee functies in het achterhoofd: je kunt er de tijd op aflezen en notificaties op ontvangen. De eerstgenoemde functie zul je waarschijnlijk het meeste gaan gebruiken. Je hebt de keuze uit een aantal beschikbare horlogeontwerpen en bent in staat er nog veel meer te downloaden. Aangezien je ronde en vierkante smartwatches hebt, moet je soms even goed kijken welk design het beste bij je horloge past; maar over het algemeen kun je het design uitkiezen die je het mooiste vindt.

Hier vind je in elk geval een overzicht van wel dertig wijzerplaten voor je Android Wear, in de Google Play Store.

android-wear-watch-faces

Het ontvangen van notificaties is een tweede pilaar van Android Wear. Je krijgt een notificatie voor ontvangen sms- en WhatsApp-berichten, tweets waarin je vermeld wordt, Facebook-updates, e-mails en meer. Vind je dat irritant worden, dan kun je altijd ervoor kiezen enkele notificaties uit te zetten via de Android Wear Companion-app. Ook kun je een lijst maken op je smartwatch waarin je aangeeft welke apps wel en niet notificaties mogen doorsturen. Helaas kun je geen onderscheid maken binnen de app, dus het is alles of niets.

Google Now-integratie in Android Wear

Google Now wordt een drijvende kracht van alle informatie die je tegenkomt op je Android-smartwatch. Maar net zoals op je smartphone of tablet, is de digitale assistent ook hier werk in uitvoering. Maar meestal werkt het wel prima: je krijgt updates over het verkeer, je favoriete sportclub en natuurlijk het weer. Het kan ook zijn dat je ineens iets tegenkomt waar je helemaal geen interesse in hebt, maar wel eens op het gegoogled. Gelukkig kun je dat nog altijd instellen in Google Now op je smartphone, door eenmaal naar rechts te swipen.

android-wear-google-now

Verder werkt Google Now hetzelfde op je smartwatch zoals je dat gewend bent van je smartphone of tablet. De informatie wordt gepresenteerd in de cards, die je met een swipe naar rechts kunt verwijderen. Deed je het per ongeluk of te snel, dan is er gelukkig de optie om de actie ongedaan te maken. Bovendien heb je de optie om direct vanaf je smartwatch een app te openen op je telefoon, wanneer de optie daarvoor bestaat. Zo hoef je geen extra handeling te verrichten wanneer je interessante informatie tegenkomt en later wil teruglezen.

Je kunt je Android Wear-smartwatch ook stemcommando's geven, zoals dat nu al kan op je smartphone of tablet. Door 'OK Google' hardop uit te spreken, kun je het OS het commando geven een notitie te maken, iemand een sms te sturen of de route van je reis op te vragen. Ook kun je andere apps als standaard instellen: zo kun je alle notities in Evernote opslaan en gebruiken of een taxi bestellen via bijvoorbeeld Lyft. Alles is ook hier Engelstalig en nog niet in het Nederlands beschikbaar. Daar komt in de toekomst verandering in.

Updates

Google heeft Android Wear in april van 2015 van een grote update voorzien waarmee het onder meer mogelijk gemaakt wordt om smartwatches die over WiFi beschikken middels deze WiFi-chip verbinding te laten maken met het internet. Er is dan dus geen smartphone meer vereist om bijvoorbeeld notificaties te bekijken en apps te gebruiken. Ook brengt de update een nieuw app-overzicht en kun je zelf voortaan emoticons tekenen.

Android Wear op iOS

Sinds augustus 2015 is het ook mogelijk om je Android Wear-smartwatch te gebruiken in combinatie met een iPhone. Voorheen was het enkel mogelijk je Android-smartphone te koppelen aan een Android Wear-smartwatch, maar Google heeft dus de officiële Android Wear-app ook uitgebracht voor iOS, het mobiele platform van Apple. Google heeft tevens laten weten dat het actief aan het ontwikkelen is en dus zullen er in de komende tijd zaken worden toegevoegd aan de opsomming in dit artikel van mogelijkheden van Android Wear en iOS.

Meer tips en adviezen

Wil je meer lezen over wearables als smartwatches en fitness trackers? Of wil je tips over het gebruik of de aanschaf van deze wearables? Neem dan onze tips en adviezen door.