Google heeft 'gebaarherkenning' toegevoegd aan de laatste versie van Android Wear, het besturingssysteem voor smartwatches. Na bewegingen van de arm en de pols brengt het horloge dan informatie op het schermpje.

Gebarentaal

In de instellingen moet even worden aangezet dat het horloge zich laat besturen met behulp van gebaren. En dan kan de horlogedrager gaan oefenen, want er zijn dan aardig wat verschillende bewegingen aan te leren die allemaal een andere reactie van het horloge teweegbrengen.

Bewegingen

Wie straks iemand hevig met zijn pols ziet draaien of vreemde bewegingen met zijn arm ziet maken, kan er dus zeker van zijn dat die persoon een Android Wear-smartwatch draagt. The Verge heeft hier al de draak mee gestoken door de bewegingen voor te laten doen door een dansende rapper.

Google Now

Google legt zelf uit hoe het werkt. Als je Google Now-kaarten in beeld wilt brengen zonder de bewuste app op het scherm van het horloge aan te raken, ga dan als volgt te werk. Doe je arm naar boven om het scherm 'wakker te maken'. Dan, draai snel de pols naar buiten toe, en haal je arm dan weer langzaam naar je toe om de kaart te bekijken.

Wil je de volgende kaart zien, draai dan weer snel met de pols naar buiten toe, om de arm dan weer langzaam naar je toe te halen. Terugscrollen naar een vorige kaart kan door de beweging om te draaien. Voorts legt Google uit hoe je het apps menu in beeld krijgt. Als je op het hoofdscherm bent, moet je je arm voor je houden en dan snel omlaag bewegen. Dan in een normaal tempo weer omhoog halen naar de originele positie. Dan gaat het apps menu open. Wil je de instellingen in beeld krijgen, dan draai je langzaam je pols weg van je lichaam om hem dan snel weer naar je toe te halen.

Koddig

Het lijkt nogal koddig om mensen zo bezig te zien met hun Android Wear-horloge. Gewoon door de apps op het schermpje 'swipen' (vegen) leidt in ieder geval niet tot ruzie in een stampvolle tram. Maar Google heeft er blijkbaar grote verwachtingen van. Een aantal bewegingen kan overigens alleen worden uitgevoerd vanaf Android Wear-versie 1.4.0.