Voor sommige mensen voelde het begin van deze maand misschien een beetje als Pasen en Pinksteren tegelijk. Android Wear is namelijk sinds kort compatible met iOS. Dit betekent dus dat Android Wear smartwatches nu ook te gebruiken zijn in combinatie met een iPhone.

Op een paar uitzondering na is een smartwatch op dit moment alleen maar echt interessant als er een actieve koppeling is met een smartphone want de horloges hebben vooral de internetverbinding van de smartphone nodig om de nodige informatie binnen te halen. Deels wordt er ook gebruikt gemaakt van de rekenkracht van de telefoon maar het is vooral data dat belangrijk is. Google zet met het beschikbaar maken van Android Wear op iOS een belangrijke stap om de beschikbare markt voor de horloges te vegroten. Afhankelijk van de marktaandeelcijfers die je volgt misschien wel bijna te verdubbelen.

Android Wear en iOS: welke horloges worden ondersteund?

Op het moment van schrijven zijn er maar een paar horloges officieel ondersteund voor de combinatie iOS en Android Wear, te weten:

 • Motorola 360 (2nd gen)
 • Huawei Watch
 • Asus Zenwatch 2
 • LG Watch Urbane

Android-Wear-iOS-6

Dit zijn de dus allernieuwste horloges en Google heeft laten weten dat alle nieuwe horloges die vanaf dit moment gelanceerd zullen worden met Android Wear in principe zullen werken met de iPhone. Ondanks dat deze officiële ondersteuning nogal beperkt is zijn er al aardig wat voorbeelden te vinden op het internet van mensen die hun eerste generaties Motorola 360 werkend hebben weten te krijgen met deze iPhone-integratie. Volgens ons contact bij Asus moet dit ook mogelijk zijn met de eerste generatie ZenWatch.

Android-Wear-iOS-4

Android Wear en iOS: net zo goed als de combinatie met Android?

Het simpele antwoord is helaas gewoon nee. De beste integratie bestaat nog altijd tussen Android en Android wear, maar natuurlijk mogen we hier niet al te verbaasd over zijn. Toch valt Google erg te prijzen voor de zaken die ze wel mogelijk hebben weten te maken, er kan echt nog opvallend veel. Natuurlijk is de integratie tussen de Apple Watch en iOS het best, maar Android Wear weet zich met stip op positie twee vestigen en laat bijvoorbeeld een gevestigde naam als Pebble achter zich.

Android-Wear-iOS-2

Android Wear en iOS: wat kan er op dit moment allemaal mee?

Google heeft laten weten dat ze actief aan het ontwikkelen zijn en dus zullen er in de komende tijd zaken worden toegevoegd aan de onderstaande opsomming van mogelijkheden van met Android Wear en iOS.

 • Notificaties: Je krijgt alle notificaties die ook op je iPhone lockscreen zichtbaar zijn. Hierdoor heb je dus nog best aardige controle. Notificaties die je als gelezen markeert op je horloge verdwijnen ook op de iPhone (en andersom).
 • Google Now kaarten: Afhankelijk van hoe 'diep' je in het Google ecosysteem zit zijn dit handige schermpjes met informatie over afspraken, weer, reistijden en (veel) meer.
 • Wijzerplaten: Natuurlijk kan je via de horloges wijzerplaten kiezen maar het kan ook met de iOS-app. Het is zelfs mogelijk om gratis nieuwe wijzerplaten te installeren. Aankopen worden op dit moment nog niet ondersteund.
 • Applicaties: Er zijn een paar echte apps beschikbaar. Je kan geen apps installeren via de iOS-app op je horloge. Google Weer, Vertalen, Fit en verschillende horloge gerelateerde apps (stopwatch, timer, alarm) zijn aanwezig. Google Maps nog niet.
 • Fitness tracking werkt net zoals bij Android gewoon in deze combinatie. Features zijn natuurlijk wel afhankelijk van beschikbare hardware in het gekoppelde horloge.
 • Rijke notificaties: Voor bepaalde Google Apps zijn er rijke notificaties beschikbaar. Dit betekent dat je meer kan doen dan het alleen de notificatie verwijderen en er is meer informatie zichtbaar. Op dit moment werkt dit voor Gmail en Google Agenda.
 • Muziekcontrole: Alle apps die muziek kunnen afspelen en via het iOS notificationcenter beschikbaar zijn werken ook in combinatie met de app. Dus je hebt ook controle over Spotify en Podcasts naast de standaard iOS audio-app.

Bovenstaande is al opvallend uitgebreid en geeft je als gebruiker op dit moment bijna alles wat je zou kunnen wensen op een smartwatch. Google heeft knap werk geleverd en maakt knap gebruik van alle mogelijkheden die via Apple's notificatie en bluetooth API's mogelijk zijn. Het mooiste voorbeeld hiervan is het kunnen verwijderen van notificaties op het horloge die vervolgens ook verdwijnen op de telefoon.

Android-Wear-iOS-7

Een deel van de instellingen is dus te managen via de Android Wear-app op iOS maar daar zijn de mogelijkheden nog relatief beperkt. Op dit moment dient het vooral als back-end om de connectie tussen Android Wear Watch en iOS te leggen. De Bluetooth-koppeling gaat overigens soepel en snel. Binnen de app kun je een paar instellingen vinden. Hier kun je kiezen voor de taal qua zoekopdrachten, of je wel of geen rijke notificaties van Gmail en je agenda wilt en natuurlijk de wijzerplaten kiezen.

Google Now en Google Zoeken

Google Now is een bekend element binnen het Google-ecosysteem en we zullen dat hier niet uitgebreid bespreken. Voor Android Wear is Google Now wel echt de fundering, dus hoe meer informatie je voedt in het Google-ecosysteem des de meer profijt je hebt van handige Google Now kaarten. Denk hierbij dus niet alleen aan nieuwe e-mails of agenda-afspraken maar ook notificaties die je vertellen dat je nu toch echt weg moet om op tijd te zijn bij je volgende afspraak.

Android-Wear-iOS-3

Google Zoeken is op zijn beurt natuurlijk weer de fundering van het volledige ecosysteem. Via gesproken zoekopdrachten kan je Android horloge hier best aardig in voorzien. Het is natuurlijk niet optimaal en ook het mini-browsertje dat de zoekresultaten laat zien is redelijk beperkt. Wat wel weer erg gaaf is dat je het resultaat vrij gemakkelijk op de iPhone kan open en dus door kunt werken op je veel krachtigere iPhone. Dit zoekresultaat opent overigens niet in Safari of Chrome op je iPhone, maar in de in-app browser van Android Wear. Dit heeft een paar kleine beperkingen maar is natuurlijk veel meer dan niets.

Conclusie

Al met al heeft Google zonder enige twijfel een knappe integratie weten te bewerkstelligen tussen Android Wear en iOS. Zo goed zelfs dat wij zonder twijfel durven te stellen dat je als iPhone gebruiker nu extreem veel meer keuze hebt als je op zoek bent naar een slim horloge. Natuurlijk kun je nog wel iets meer met de combinatie Apple Watch en iPhone maar ik heb ervaringen met beide systemen en combinaties en moet zeggen dat ik niet echt wat miste op de Huawei Watch die ik gebruikt heb voor deze test. Ik vind de Huawei Watch persoonlijk ook veel chiquer en mooier ogen dan de Apple Watch, al is de laaste wel een stukje dunner en lichter. Android Wear-horloges zijn er echter in veel verschillende soorten en maten en bieden gewoon veel meer keuze voor dit modegevoelige item. Dat deze klokjes beschikbaar zijn in prijsklasse tussen de 100 en 500 euro maakt de markt natuurlijk ook een stuk breder. Ik denk in ieder geval dan mijn volgende smartwatch een Android Wear-klokje zal zijn.