Google heeft vandaag een grote update voor het Android Wear-platform uitgebracht. Dit platform is speciaal voor smartwatches ontwikkeld en moet middels deze update flink wat extra mogelijkheden krijgen. Zo wordt het mogelijk emoticons te tekenen en is er een nieuw app-overzicht ontwikkeld.

Grote update voor Android Wear

Android Wear heeft van Google flink wat verbeteringen meegekregen. Zo is er nu volledige ondersteuning voor WiFi-netwerken. Dit houdt in dat je niet per se een smartphone gekoppeld moet hebben, je kunt ook een directe koppeling met een WiFi-netwerk leggen om van diverse functionaliteiten en applicaties gebruik te maken. Overigens moet hiervoor de smartwatch wel ondersteuning voor WiFi bieden.

Google heeft ook een nieuwe gesture toegevoegd. Door met pols omhoog te draaien (je pols te kantelen) laat Android Wear vanaf nu de volgende notificatie zien. Hierdoor wordt het eenvoudiger om door een lijst met notificaties of meldingen te scrollen. Daarbij wordt het makkelijker om apps en contacten met één aanraking tevoorschijn te toveren. Door een aanpassing van de menustructuur zijn deze functies direct toegankelijk.

Eén van de belangrijkste veranderingen is het nieuwe app-overzicht van Android Wear. Wanneer je van rechts naar links swipet zie je een overzicht met alle geïnstalleerde applicaties. Vervolgens kun je met een extra swipe toegang krijgen tot je contacten en met nog een extra swipe zie je een lijst met commando's. Een leuke extra feature is de mogelijkheid om zelf emoticons te tekenen en deze vervolgens te kunnen versturen naar contacten.

apps

Voor diegenen die veel gebruikmaken van navigatie- of fitness-apps is ook iets interessants toegevoegd. Ontwikkelaars krijgen namelijk de mogelijkheid hun app actief te laten blijven, waarbij het scherm aan blijft staan. Zo zie je continu aanwijzingen wanneer je aan het navigeren bent of aan het sporten bent. Het scherm schakelt dus niet meer automatisch uit wanneer er niet voldoende beweging waargenomen wordt.

Wanneer is de update beschikbaar?

De grote update voor Android Wear wordt de komende weken door Google uitgerold. Het is echter onduidelijk wanneer welke smartwatch de update precies ontvangt. De LG Watch Urbane krijgt de software-update als eerste. Zodra deze beschikbaar is kan de update automatisch en gratis geïnstalleerd worden.