Wearablesmagazine bespreekt wekelijks op Android Wear Woensdag enkele nieuwe wijzerplaten die beschikbaar zijn voor Android Wear-horloges. Alle wijzerplaten worden door onszelf getest op een LG Watch Urbane. We brengen je een 'klassiek' horloge, een fantasie-wijzerplaat, en een tip  van de redactie.

Klassiek horloge: Tag Heuer Grand Carrera Pendulum

Zes jaar geleden ontwierp de Zwitserse horlogier Tag Heuer een klokje dat je nooit hoeft op te winden, en waar toch geen enkele elektronica in zit. Sterker nog: er zit zelfs geen veer in, die zichzelf langzaam afwindt zoals ik opwindhorloges. De voortbeweging van de wijzers wordt in dit horloge geregeld door vier sterke magneten, die decennialang op een geweldig precieze manier de tijd aangeven.

Dat kan allemaal wel wezen, maar dik tien mille uittrekken voor zo'n polsklokje is niet iedereen gegeven. En de wijzerplaat is mooi. Dus heeft iemand die gekopieerd en gratis ter beschikking gesteld aan iedereen met een ronde Android Wear-smartwatch. Wij durven twee dingen te beweren: de tijdweergave van een smartwatch met deze wijzerplaat kan zich absoluut meten met die van een originele Pendulum, maar de batterij is wel veel en veel sneller leeg.

watchface Tag Heuer Pendulum

De Tag Heuer Grand Carrera Pendulum is hier te downloaden.

Fantasie-horloge: EK Orange

Hee, Oranje deed toch helemaal niet mee aan het EK? Nogal pesterige naam voor deze wijzerplaat: 'EK Orange'. Of en wat de naam iets met de mannen van Danny Blind te maken heeft, is niet erg duidelijk. We hopen eigenlijk van niet. De wijzerplaat in kwestie is namelijk een soort woordenwolk (word cloud) met alleen maar positief klinkende termen. Misschien is het toch een idee om het hele Nederlands elftal ermee uit te rusten. Eén blik op dat horloge en je gaat als vanzelf beter voetballen. Hopelijk.

watchface EK Orange

EK Orange is hier te downloaden.

Tip van de reactie: Roman Triangle

Watchfaces kun je grofweg onderscheiden in twee categorieën: ze zijn 'voor de mooi' of ze hebben veel functies. Deze is duidelijk voor de mooi. De Roman Triangle heeft als enige functie naast de tijdweergave, de datum. En dat is het dan. Maar dat wel op een mooi ontworpen wijzerplaat die in vier schakeringen donkerblauw is verdeeld. Met gouden wijzers. Deze Roman Triangle schopt het tot tip van deze week.

watchface Roman Triangle

Roman Triangle is hier te downloaden.

Watchmaker

Wil je een nieuwe watchface installeren, dan heb je op je smartphone de app Watchmaker Premium nodig. Die kost eenmalig 3,99 euro in de Google Play Store. Dat is flink wat geld voor een app, maar daarna krijg je wel de beschikking over honderden gratis (en enkele betaalde) watchfaces, en die voorraad groeit dagelijks. Een hele ‘community’ van wijzerplaatmakers is elke dag bezig om er meer te bedenken. Ook veel wijzerplaten van bestaande horlogemerken zijn er te vinden. Wil je weten hoe je Watchmaker gebruikt, kijk dan in dit tips en trucs-artikel.