De hartritmesensor binnen de Apple Watch is gebaseerd op gestolen technologie. Dat is althans wat een aanklager claimt. Daarom wordt Apple nu voor de rechter gesleept. Het bedrijf zou namelijk gebruikmaken van maar liefst vier patenten van een gezondheidsstart-up genaamd Omni MedSci.

Apple voor de rechter gesleept om hartritmesensor

Mogelijk is de hartritmesensor binnen de Apple Watch gebaseerd op gestolen technologie, zo claimt een gezondheidsstart-up, genaamd Omni MedSci. Dat bedrijf claimt dat Apple gebruikmaakt van maar liefst vier patenten, die allemaal refereren aan het gebruik van een lichtbron waarmee bloedmetingen kunnen worden verricht. Oprichter dr. Mohammed N. Islam claimt dat hij tussen 2014 en 2016 meerdere keren heeft afgesproken met de medische technologiespecialist, hardwaredesigner en onderdirecteur productmarketing van Apple.

Het onderwerp van gesprek: de ideeën die op dat moment nog patentaanvragen waren. Die ideeën werden door dr. Islam laten zien aan Apple, die vervolgens het contact verbrak en zonder het bedrijf aan de gang ging, zo claimt de oprichter. De patenten werden uiteindelijk in 2017 en eerder dit jaar toegewezen aan Omni MedSci. Eén van de patenten beschrijft een manier waarop het bloedsuikerniveau kan worden gemeten met een wearable, op basis van licht. Dat kan bekend klinken, aangezien Apple al een tijdje aan die mogelijkheid werkt voor de Watch.

Er is wel een belangrijke kanttekening voor deze mogelijk aankomende rechtszaak. Dr. Islam zegt namelijk voor het eerst met Apple te hebben afgesproken in juni 2014. Dat was slechts drie maanden voordat de Apple Watch gedebuteerd werd, wat een beetje kort dag is voor de implementatie van zo'n grote functie. Waarschijnlijk werkte Apple al veel langer aan de hartritmesensor en lijkt het, voor nu, onwaarschijnlijk dat Apple dat idee heeft gekregen van de pantenten van Omni MedSci. Apple heeft in elk geval nog niet gereageerd.