Apple broedt op de productie van slimme kleding, waar geleidende sensorbedrading in verweven is. Dat blijkt uit een serie patenten die Apple onlangs verkreeg.

De marktleider op wearable gebied - met de Apple Watch - is op meerdere fronten bezig om computerbediening naar het lichaam te brengen. De eerste is Apple hier niet mee; Google en Levi’s hebben al een slim jasje bedacht waarmee je met een veeg of druk op een mouw de muziek op je telefoon kunt starten of pauzeren.

Bedraad textiel

Wat Apple precies voorheeft met het bedrade textiel is niet helemaal duidelijk. Het patent dat hierover is ingediend, laat alleen zien hoe het in de textiel is verwerkt. Het wordt letterlijk verweven in de stof. Een druk, veeg of een ander gebaar op een stukje bedraad textiel moet dan een reactie gaan geven van een verbonden apparaat, zoals een iPhone of een computer.

Medische toer

Apple is met de Apple Watch al een tijdje op de medische toer, en wellicht wordt de slimme kleding ook die richting op gestuurd. Een toekomstige versie van de Apple Watch wordt waarschijnlijk met een zeer gevoelige hartslagmeter toegerust, waardoor hartritmestoornissen kunnen worden ontdekt. Met slimme kleding kunnen natuurlijk ook allerlei lichaamsfuncties worden gemonitord, omdat de bedrading vlak over het lichaam loopt.

Stembediening

Omdat de bediening van functies op textiel lastig zal worden zonder scherm om te zien hoe het reageert, zal er waarschijnlijk stembediening via Siri aan worden toegevoegd.

Apple is overigens meer van plan met slim textiel. Lappen stof zijn ook elders in huis te vinden, niet alleen in kleding. Ook daarvoor worden functies bedacht door slimme bedrading in textiel van bijvoorbeeld gordijnen of wandpanelen toe te voegen.