Er zijn al lange tijd verhalen dat Apple interesse heeft in een AR-headset. CEO Tim Cook vertelde al eens dat het zeker een techniek is waar zijn bedrijf naar kijkt. Maar veel concreter dan dat is het nooit geworden. Tot vandaag, want voor het eerst zijn er details naar buiten gebracht.

Headset van Apple

Een anonieme bron van de site CNet stelt dat het apparaat van Apple niet alleen augmented, maar ook virtual reality ondersteunt. De headset zou een 8K-display hebben voor elk oog. Ter vergelijking: de HTC Vive Pro heeft 1.440 bij 1.600 pixels per oog beschikbaar. Mocht Apple inderdaad voor een 8K-resolutie gaan, dan lost het meteen het ‘screen door effect’ op. Dat is een probleempje binnen VR, als je de ruimte tussen pixels kan zien doordat je zo dicht op het scherm zit. Het zorgt ook vaak voor misselijkheid, wat ook opgelost kan worden door de hogere resolutie.
 
De headset zou in de loop van 2020 gelanceerd moeten worden en voorzien zijn van hardware die Apple ook in zijn MacBooks integreert. Interessant is dat er volgens de verhalen ook een losse doos meegeleverd wordt, die zorgt voor al het rekenwerk. Kabels zijn er niet; de gegevens worden draadloos overgezet via WiGig-technologie.
 
Er valt momenteel nog niets met zekerheid te zeggen over de headset, vooral omdat er gemikt zou worden op een release in 2020. Uiteraard wilde Apple niet reageren op de geruchten. Maar duidelijk is wel dat het bedrijf al enige tijd werkt aan een product in deze categorie. Daar passen de overnames die het de afgelopen tijd deed, van bedrijven die zich bezighouden met de ontwikkeling van AR, MR en VR in.