pple heeft op de WWDC 2017 zojuist een ververst besturingssysteem aangekondigd voor de Apple Watch. Met WatchOS 4 komen er vier nieuwe watchfaces naar de pols toe, plus nieuwe fitnessmogelijkheden.

Siri-wijzerplaat

De belangrijkste van de vier nieuwe watchfaces - wijzerplaten - is de Siri-wijzerplaat. Deze watchface bevat de bekende Siri-knop, waarmee met spraak opdrachten en vragen kunnen worden ingevoerd. Siri verzamelt informatie die relevant is per uur, over bijvoorbeeld het verkeer, het weer, afspraken en meer. Draai aan de kroon en je krijgt desgewenst meer in beeld.

Kaleidoscoop

Een andere watchface is alleen maar voor de leuk: de kaleidoscoop. Met een bestaand plaatje kun je dat symmetrisch in achten laten delen en er een wijzerplaat mee inrichten. De tijd valt zo niet meer te zien, maar het ziet er wel leuk uit.

Stripfiguren

Voorts zijn er nog wat nieuwe stripfiguren toegevoegd aan de watchfaces: Woodie, Jessie en Buzz Lightyear. Deze animaties bewegen op een grappige manier en passen zich aan bij wat er op het horloge gebeurt.

Fitness

Fitness is voor de Apple Watch steeds meer core-business. De Workout-app is vernieuwd en je kunt nu meerdere work-outs naast elkaar registreren via het horloge. Apple heeft er werk van gemaakt om de Apple Watch te verbinden met fitnessapparatuur van de meestgebruikte merken in sportscholen. Je kunt het horloge even in de buurt van het fitnessapparaat houden om de gegevens draadloos over te laten seinen. Zo kunnen sportieve prestaties op de Apple Watch worden vastgelegd.

Close your rings

De smartwatch herinnert je aan het eind van de dag als je sportieve doelstellingen nog niet geheel gehaald zijn. Die worden met een open ring weergegeven, vandaar de aansporing: 'close your rings'. Als het volstaat om een kwartiertje te wandelen om een doel 'vol' te krijgen, zal het horloge die boodschap brengen en je motiveren om nog even de deur uit te gaan.

Glucose

Drie voorbeelden werden door Apple getoond van apparatuur die met de Apple Watch kan worden verbonden. Zoals een digitaal apparaat dat de glucose meet; het resultaat wordt direct op het horloge opgeslagen. Ook zijn er wat nieuwe sport-apps aan toegevoegd, voor surfers en tennissers. Surfers krijgen op een overzichtelijke manier in beeld hoe ze het er vanaf brengen op de golven, en tennissers krijgen een oordeel van het horloge over de kwaliteit van hun slag. Dan moet het horloge overigens wel aan dezelfde pols worden gedragen als waarmee het racket wordt gehanteerd.

WatchOS 4 heeft ook wat simpele verbeteringen die we uit andere besturingssystemen van Apple kennen, zoals het verticaal scrollen door recent gebruikte apps. WatchOS 4 is al beschikbaar voor software-ontwikkelaars, en is voor alle Apple Watch-dragers te downloaden in de herfst van dit jaar.