Apple heeft drie van zijn inmiddels bekende smartwatchbanden gepatenteerd, zodat eventuele copycats geen poot om op te staan hebben. De markt van de horlogebanden voor slimme horloges kan nog wel eens een miljoenenmarkt worden.

Horlogebanden voor de Apple Watch

Het duurt nu niet lang meer voordat Apple de eerste lading Apple Watches gaat verschepen. En vlak voordat dat het geval is, heeft Apple nog even de patentrechten binnen gesleept voor de drie eigen smartwatchbanden: Sport Band, Classic Buckle en Link Bracelet. Zo zijn die in elk geval beschermd tegen mensen die ook een snelle duit willen verdienen aan horlogebanden voor de Apple Watch. Deze design zijn in zoverre uniek dat third-party ontwikkelaars geen soortgelijke meer mogen uitgeven, want anders krijgen ze het met Apple aan de stok.

Eerder kreeg Apple al een patent toegewezen voor de Modern Buckle van de Apple Watch. We hebben inmiddels al ruimschoots kennisgemaakt met de banden. We zagen ze al tijdens presentaties, video's en in de (buitenlandse) winkels, dus we weten wat we van ze mogen verwachten. Vooral gemak, want dat is het design waar Apple vaak voor gaat. Je kunt de verschillende banden heel gemakkelijk los- en vastklikken aan de Apple Watch, waardoor je binnen no-time kunt wisselen van band. Je drukt op een knopje, haalt de band los en klaar.

Nu is dat idee natuurlijk goud waard, dus is het nodig dat Apple zoiets laat patenteren, zodat alleen dat bedrijf verdient aan dergelijke banden. Third-party-bandenmakers mogen nu niet meer dit soort banden maken, zonder toestemming van Apple te krijgen. Mogelijk levert dit straks wat straps op die veel minder gebruiksvriendelijk zijn of kwaliteit hebben, maar dat is omdat de andere makers het moeten doen met de ruimte die is overgebleven. De markt voor smartwatchbanden voor de Apple Watch kan nog wel eens ontploffen, één dezer dagen