Veel mensen kennen maar onbewust één smartwatch en dat is de Apple Watch, of zoals sommige mensen denken: “de iWatch.” Het is de meest succesvolle smartwatch volgens de verkoopcijfers. Alles wat je moet weten over de Apple Watch wordt in dit artikel behandeld. Ook nemen een kijkje naar de nieuwste software en de volgende versie van de Apple Watch.

“One more thing”

Het zegt iets over Apple dat ze zulke naamsbekendheid weten te genereren met hun Apple Watch terwijl ze allerminst de eerste op de smartwatchmarkt waren. Voor het eerst in drie jaar werd de beroemde slogan “one more thing” gezegd tijdens een keynote van Apple. Dit betekent dat er iets groots wordt aangekondigd.

Dit artikel is bedoeld als naslagwerk over de hoofdlijnen van de Apple Watch, niet als handleiding hoe alles werkt, of om alle functies te behandelen die de Apple Watch heeft. De Apple Watch heeft namelijk zoveel functies en toepassingen die een dergelijke tekst ontzettend lang zouden maken. Aan elke functie die wordt genoemd zou je bijna een apart artikel kunnen wijden. Hierdoor lees je over het algemeen ook al gauw hele lange teksten over de Apple Watch, omdat er zoveel over te vertellen valt. Ben je dus buitengewoon geïnteresseerd in de Apple Watch dan zijn deze long-reads beter geschikt. Wil je weten wat de hoofdpunten van de Apple Watch zijn en voor jezelf oordelen waarom zoveel mensen het er over hebben, dan ben je hier aan het goede adres.

Uiterlijk

De Apple Watch is in drie verschillende varianten beschikbaar. Ongeacht welke variant, is er de keuze uit een 38 of 42 millimeter model. Ook zijn er veel verschillende soorten bandjes te bestellen waardoor de Apple Watch naar eigen smaak samen te stellen is. Apple noemde de Watch niet voor niets “the most personal device we’ve ever created.” Daarnaast is de software ook identiek op elke Apple Watch. Houd dit vooral in het achterhoofd tijdens het lezen van onderstaande passage.

Hermes Apple Watch

Als instapmodel van de Apple Watch is er de Apple Watch Sport, beschikbaar vanaf €420. Dit is het basismodel. Het horloge heeft een scherm van mineraal en een body van roestvrijstraal. Daarna is er de Apple Watch. Deze heeft een scherm van saffier en is minder gevoeliger voor krassen. Ook is hij gemaakt van roestvrijstraal. Deze versie is verkrijgbaar vanaf €670, een flinke prijs.

Ten slotte is er de de Apple Watch Edition. Deze is hetzelfde als de Apple Watch, op de body na. De Apple Watch Edition heeft namelijk een omhulsel gemaakt van 18-karaats goud. De vanafprijs is €11.200. Juist. Hiervoor krijg je niet alleen een horloge, maar ook individuele afspraken met een adviseur in de Apple Store. Ook schijnt er een speciale ruimte te zijn voor klanten om de Edition rustig te kunnen passen, weg van de andere twee Apple Watches. Ook krijg je exclusieve telefoonlijn waarmee je 7 dagen in de week, 24 uur per dag met je vragen terecht kan met je dure smartwatch.

Specificaties en hardware

Onderhuids is de Apple Watch voorzien van 512 mb aan werkgeheugen, met 8GB aan opslaggeheugen. Op het werkgeheugen draaien de apps als deze worden opgestart, terwijl op het opslaggeheugen zaken zoals muziek en de nodige bestanden voor de apps staan. Voor muziek is maximaal 2GB beschikbaar. De gebruikte bluetoothversie is 4.0, ook wel Bluetooth Low Energy (BLE) genoemd. Deze versie van bluetooth kost zeer weinig energie omdat het alleen een signaal verstuurt wanneer dat nodig is, en is niet continu bezig met het verzenden of ontvangen. De Apple Watch werkt vanaf de iPhone 5 of hoger. Ook is er wifi aanwezig, waardoor je ook buiten het bluetoothbereik nog meldingen kunt ontvangen.

De accu is een kleine 210 mAH, wat ervoor zorgt dat Apple de optie dat het scherm altijd aan is niet heeft toegevoegd aan de Apple Watch. Wel is het scherm AMOLED, wat zorgt voor oneindig goed contrast en felle kleuren. Het scherm beschikt als eerste Apple apparaat ooit over Force Touch, oftewel een drukgevoelig scherm. Hiermee kun je extra functies weergeven in ondersteunde apps zoals berichten, muziek of de agenda. Er is er ook een speaker aanwezig, waardoor je kan bellen. Dit is nog niet mogelijk bij veel smartwatches van de concurrentie.

Daarnaast kan je ook betalen met Apple Pay door de aanwezigheid van NFC. Deze betaaldienst is nog niet in Nederland beschikbaar. Ten slotte zijn alle versies van de Apple Watch waterdicht tot 1 meter, voor 30 minuten lang. Dit is in combinatie met de hartslagmeter vooral handig bij het sporten doordat het horloge dus tegen het nodige vocht kan.

Apple-Watch-review-gebruik

Er zijn twee knoppen waarmee je het grootste gedeelte van het horloge kunt bedienen. De belangrijkste is de “digital crown”, een draaiknop waarmee je kunt scrollen zodat je het scherm nog kunt blijven zien zonder dat je vinger hem blokkeert. Daarnaast kun je hem indrukken om een keuze te selecteren. De tweede knop is om snel naar contacten te gaan en te bellen of een bericht te sturen.

Software

De Apple Watch draait op WatchOS, het speciaal voor smarwatches ontworpen besturingssysteem van Apple. Het grootste verhaal speelt zich hier af. Ook Apple is zich bewust dat WatchOS veel functies heeft, getuige de uitgebreide handleiding die op de site van Apple te vinden is. Er zijn drie grote rode draden in WatchOS.

De eerste zijn notificaties. Het voornaamste doel van WatchOS is het in de baan leiden van notificaties die je binnenkrijgt op je smartphone. Je kunt instellen welke notificaties je wel of niet binnenkrijgt zodat je niet wordt gestoord door onnodige meldingen. Ook is het mogelijk te reageren via spraak of een voorgeprogrammeerd antwoord. Deze antwoorden worden gegenereerd aan de hand van de inhoud van het bericht.

Apple-Watch-review-agenda

De tweede is het startscherm, waarop je al je apps kunt zien en openen via de Digital Crown. Een voorbeeld is de activiteiten-app van Apple. Deze app is gericht op beweging en fitness. Zo krijg je een seintje als je te lang zit. Ook meet de Apple Watch het aantal verbrandde calorieën en stelt elke dag een nieuw voorstel voor hoeveel je moet bewegen, gebaseerd op de voorgaande dagen. Ten slotte kun je ook trainen en work-outs doen. Bij work-outs krijg je real time gegevens zoals afstand, calorieën en snelheid te zien.

De derde en laatste rode draad zijn “glances”, kleine stukjes informatie van een bepaalde app die je vaak bekijkt, denk aan het weer of Apple Maps. Zo hoef je niet de app te starten op je horloge om snel acties te kunnen uitvoeren of informatie te bekijken.

WatchOS 2

In september van dit jaar werd de uitrol van WatchOS 2 gestart. Hiermee is het mogelijk dat applicaties direct op het horloge werken en niet afhankelijk zijn van de verbinding met iPhone. Dit komt ten goede van de snelheid, is het idee. In de praktijk moeten de meeste ontwikkelaars nog de apps geschikt maken om hiervan gebruik te maken.

apple-watch-os-2-photo-watch-face-wijzerplaat

Ook is het mogelijk nieuwe wijzerplaten zelf samen te stellen aan de hand van een foto. Met tijdreizen kun je je agenda van gisteren, vandaag en morgen bekijken door aan de Digital Crown te draaien. De meest recente versie, WatchOS 2.1 is net uitgebracht en bevat veel bug- en stabliteitsfixes.

Apple Watch 2016

De geruchten voor de tweede versie van de Apple Watch zijn inmiddels ook al op gang gekomen. De historie wijst uit dat de tweede generatie van producten van Apple veelal een stuk beter zijn dan hun voorgangers. De eerste geruchten wijzen op een eventuele lancering in maart 2016. Sommige bronnen noemen een dunnere en lichtere constructie, met de toevoeging van een front facing camera om te kunnen FaceTimen. We weten echter nog niks zeker over de nieuwe Apple Watch, dus het nieuws bijhouden is een goed idee.

Geïnteresseerd?

Zoals ook al in het begin is genoemd, is dit artikel lang niet uitgebreid genoeg om alles over de Apple Watch te weten te komen. Lees daarom ook vooral de zeer uitgebreide review van Sam, waarin zijn ervaringen met de Apple Watch besproken worden. Hij gaat uitgebreid op de praktische zaken in en hoe het is om met de Apple Watch te leven. Wil je meer weten over smartwatches in het algemeen, check dan zeker ook even onze tips & advies sectie met onder andere waar je op moet moet letten bij de aankoop van een smartwatch.