Apple heeft een patent toegewezen gekregen voor automatisch verstellende Apple Watch bandjes. Dat lezen we op de site Apple Insider, dat zich weer baseert op een patent bij het Amerikaanse patentkantoor. Het gaat om “dynamic fit adjustment for wearable electronic devices”. In het patent lezen we verder dat het gaat om wearables waarvan het bandje automatisch strakker of losser gemaakt kan worden.

Conventionele bandjes Apple Watch

In de documenten van Apple lezen we dat conventionele horlogebandjes maar onhandig zijn. Volgens de technologiereus uit Cupertino zijn er meerdere stappen nodig om ze goed te laten passen en dat is maar onhandig. Daar komt volgens Apple bij dat horlogebandjes lang niet voor iedereen geschikt zijn.

 

Maar afgezien van een mogelijk gebrekkige pasvorm, zit er een veel belangrijkere reden achter de automatisch verstelbare bandjes. De werking van de vele sensoren die Apple in de horloges inbouwt, hangt af van hoe goed die bandjes aansluiten. Denk bijvoorbeeld aan de hartslagsensor, die ook echt alles goed moet kunnen registeren. Aangezien Apple meerdere plannen heeft om de horloges ook van bepaalde medische toepassingen te voorzien, is dat precies registeren van gegevens van groot belang.

Hoe werkt het?

In de documenten zien we ook iets over de werking van de bandjes. Apple stelt meerdere oplossingen voor, waaronder iets dat het “memory wire” noemt. Ook wordt er gekeken naar verschillende materialen die het kan gebruiken hiervoor. In elk geval zouden ze allemaal automatisch moeten registeren of iemand het bandje strakker of losser wil hebben.

 

Of Apple de technologie straks ook echt in zijn apparaten implementeert is nog de vraag. Interessant is het in elk geval wel, vooral vanwege de toekomstplannen die de fabrikant heeft.