De sensoren van de Apple Watch hebben moeite met het analyseren en herkennen van een getatoeëerde huid, zo blijkt uit de klachten van verschillende gebruikers.

Apple Watch

Volgens verschillende gebruikers die hun beklag doen op het internet werkt de Apple Watch niet goed op getatoeëerde polsen. Een gebruiker genaamd 'guinne55fan' plaatste op Reddit, een website waar gebruikers links kunnen plaatsen, een post waarin hij uitlegde hoe zijn Apple Watch continu niet wil unlocken als hij het horloge op zijn pols draagt. Op zijn pols is een gitzwarte tatoeage te zien, die volgens hem ervoor zorgt dat de Apple Watch niet kan herkennen dat hij zijn horloge draagt. Vervolgens reageerden een aantal anderen met overeenkomende ervaringen.

De Apple Watch herkent je pols door middel van sensoren op de achterkant van het slimme horloge, die tegelijkertijd ook je hartslag in de gaten houden, met behulp van een techniek genaamd fotoplethysmografie. De sensoren gebruiken groen en infrarood licht, waardoor je bloedstroom geanalyseerd kan worden. Experts claimden eerder dit jaar al dat het zou kunnen dat de Apple Watch moeite heeft met herkennen van een donkere huid, maar Apple ontkende dat probleem. De Apple Watch zou namelijk volgens het bedrijf de helderheid van het licht en de sampling rate verhogen om alsnog hetzelfde resultaat te bereiken.

Het probleem zit hem dan ook waarschijnlijk ook in de inkt van de tatoeage. Veel pigment basen zijn namelijk afgeleid van zware metalen, zoals kwik, koper of nikkel, die kunnen interfereren met de sensors. Gelukkig is er een oplossing: je kunt de pols-sensor uitschakelen, waardoor de Apple Watch niet continu denkt dat hij niet gedragen wordt. Toch is dat niet praktisch, en werken sommige functies dan niet meer, zoals Apple Pay en een groot aantal van de drieduizend apps die inmiddels beschikbaar zijn voor het apparaat. Apple heeft op het moment van schrijven nog niet op de kwestie gereageerd, maar het zou zomaar kunnen dat het bedrijf dit probleem met een update kan verhelpen.