In de herfst van 2015 introduceert watchOS 2: het nieuwe besturingssysteem voor de Apple Watch, inclusief Activation Lock. Met die feature kun je voorkomen dat andere mensen met jouw informatie aan de haal gaan wanneer je Apple Watch gestolen of kwijt is.

Activation Lock voor de Apple Watch

Op maandagavond Nederlandse tijd heeft Apple watchOS 2 aangekondigd, het vernieuwde besturingssysteem voor de Apple Watch. Tijdens de presentatie liet het bedrijf uit Cupertino veel details los over wat we van het OS mogen verwachten in de toekomst, maar over één feature was Apple verdacht stil: databescherming. Met de vernieuwde focus op databescherming in iOS 9, hadden we toch wel verwacht dat watchOS eenzelfde focus zou krijgen. En wat blijkt? Die komt eraan, zo maakte Apple later bekend via de eigen website.

Apple sprak er dus niet over tijdens de WWDC-presentatie, maar liet later wel een nieuwe pagina op de website live gaan waarop we kunnen lezen dat de Apple Watch dezelfde Activation Lock-functie krijgt als een modern iOS-apparaat. Voor ontwikkelaars is de functie al beschikbaar, wanneer ze de watchOS-bèta downloaden. Op de website staat de volgende tekst te lezen.


Protect your watch with Activation Lock.

watchOS 2 includes Activation Lock, a new security feature. Activating your watch requires your iCloud Apple ID and password, so in the event that your Apple Watch is lost or stolen, your information remains safe.


Activation Lock op de Apple Watch werkt dus hetzelfde als op een iPhone of iPad. Die beschermfunctie werd in 2013 geïntroduceerd door Apple, nadat de Noord-Amerikaanse overheid had geklaagd over het feit dat het bedrijf (en smart device-makers in het algemeen) weinig deed in het kader van databescherming. En toen bleek dat de Apple Watch deze functie niet direct kreeg, was daar uiteraard ook kritiek over. En terecht: want sinds de introductie van Activation Lock zijn er al heel wat minder iPhones gestolen in de Verenigde Staten.