le zou achter de schermen werken aan nieuwe medische functies voor de Apple Watch. Die zullen pas in toekomstige generaties van het net ververste polssieraad worden verwerkt.

Bloomberg meldt dat de Apple Watch in de nabije toekomst waarschijnlijk al wordt voorzien van een betere slaapmonitor en fitness-apps. Die maken beter gebruik van de hartslagmonitor om betrouwbare informatie voor te schotelen aan de gebruiker.

Slaapmonitor

Slaapmonitoring is voor de Apple Watch lastig, omdat het polsapparaat 's nachts aan de lader moet. Dat raadt Apple zelf aan. Doe je het laden op een ander moment op de dag, dan kun je hem niet dragen. Lastig. Deze functie loopt mank op het gebrek aan batterijvermogen van de Apple Watch. Toch zitten er volgens Bloomberg interessante functies aan te komen. De tijd van een piek in de hartslag tot aan de hartslag bij ruste zou worden gemeten om de fitheids-staat van de gebruiker te meten.

Health Kit

Health Kit en de Health app krijgen flink wat nieuwe functies, want Apple heeft de gezondheidszorg helemaal ontdekt als groeimarkt. Bloomberg meldt niet wanneer dat gaat gebeuren, maar de geschetste mogelijkheden zijn zeer vernieuwend. Health Kit zou van een simpele verzamelaar van de hartslag en de bewegingen van zijn drager, een upgrade krijgen naar een echt diagnostisch apparaat waar artsen wat aan kunnen hebben. Details hierover zijn echter nog onbekend.

Diagnose op afstand

De Apple Watch zou in ieder geval dienst gaan doen als een soort lange-afstands diagnosesteller. Je hoeft dus niet naar het ziekenhuis om sommige diagnoses te laten stellen; dat kan de arts vanuit het ziekenhuis doen met behulp van de toegezonden data van de Apple Watch. Ook zou Health Kit zelf de verzamelde data gaan interpreteren.

Bloedglucose

Apple heeft eerder dit jaar het bedrijf Gliimpse opgekocht. Gliimpse was bezig om software te ontwikkelen waarmee data in alle mogelijke ziekenhuissystemen kan worden ingevoerd.

Apple loopt echter tegen een paar lastige grenzen aan. Een bloedglucosemeter of een meter van zuurstof in het bloed is nooit aan de Apple Watch toegevoegd, omdat het apparaat dan tegen een hindernis botst: goedkeuring is nodig van de Amerikaanse Voedsel- en Warenautoriteit. Die legt de lat hoog; het apparaat zou dan bijvoorbeeld veel langer op een batterijlading moeten kunnen werken en het zou ook onafhankelijk van een verbonden iPhone dienst moeten kunnen doen. Zonder ingebouwde lte-chip kan de Apple Watch dat nog niet.