Apple heeft woensdagavond Nederlandse tijd bekendgemaakt dat de Apple Watch deze herfst zijn eerste native applicaties mag verwachten. Tijdens de WWDC-presentatie op 8 juni zal het bedrijf uit Cupertino de plannen gaan bekendmaken.

Native apps voor Apple Watch

Woensdagavond Nederlandse tijd sprak Apple's Jeff Williams op een conferentie in Noord-Amerika, waar hij alvast even bekendmaakte dat Apple tijdens de WWDC de plannen voor native apps voor de Apple Watch gaat presenteren. Maar, zo gaf Williams ook aan, dat die plannen begin juni aangekondigd worden betekent niet direct dat we de native apps ook snel mogen verwachten. Nee, de software development kit (SDK) wordt pas over enkele maanden gelanceerd voor ontwikkelaars, en wel pas in de herfst van dit jaar.

Momenteel is het zo dat de ervaring van third-party apps niet optimaal is voor de Apple Watch. Omdat die applicaties worden gedraaid vanaf de gekoppelde iPhone, is het zo dat er veel vertraging op de verbinding zit tussen beide apparaten. Met de release van native apps voor Apple Watch zijn hopelijk straks al die problemen verdwenen. Zo zouden, volgens Williams, fitnessapplicaties direct toegang krijgen tot diverse sensoren binnen het slimme horloge. Ook andere apps krijgen toegang tot bijvoorbeeld het kroontje aan de zijkant.

Weer andere applicaties, zoals games, zouden zelfstandig moeten kunnen draaien, zonder dat je daarvoor een iPhone nodig hebt. Over een mogelijke muziekspeler is helaas nog niet bekend, maar het zou wel heel handig zijn als de Apple Watch van een dergelijke bediening wordt voorzien. Dat zou wel betekenen dat je de nummers op de Apple Watch zou moeten opslaan - dat is ergens ook weer niet ideaal, omdat je niet zo veel interne ruimte hebt. Maar als het de buggy en trage ervaring van nu kan verbeteren, dan staan we ervoor open.