De Apple Watch was in 2015 leidend in de smartwatchmarkt. Op nummer twee kwam de Samsung Gear S2.

Dat meldt marktonderzoeksbureau Canalys. Apple domineerde de smartwatchmarkt vorig jaar met twaalf miljoen verkochte Apple Watches, wat staat voor tweederde van alle slimme horloges die dat jaar werden verkocht.

Samsung

Samsung deed het ook niet slecht. Het Koreaanse bedrijf kwam sterk terug in het vierde kwartaal van 2015, waarin de nieuwe Gear S2 flink begon te verkopen. Consumenten waardeerden dit horloge beter dan voorgaande smartwatches van het bedrijf.

Pebble, Huawei

Op plek drie komen we Pebble tegen, en Huawei staat met de Huawei Watch op nummer vier. Wat geen slechte prestatie is, gezien het feit dat de Huawei Watch het enige product is dat de Chinese fabrikant op deze markt aanbiedt.

Fitbit, Xiaomi

Wat fitnesstrackers betreft, is Fitbit de absolute baas van de markt. Er is een recordaantal fitnesstrackers verkocht door dit bedrijf. Canalys becijfert dat vorig jaar in totaal 37 miljoen fitnessbandjes zijn verkocht. Xiaomi is met zijn Mi Band op nummer twee gekomen. Vorig jaar wist Xiaomi 12 miljoen fitnessbandjes te verkopen.

Stevige groei wearables-markt

Tellen we de smartwatches en de fitnesstrackers bij elkaar op, dan won Fitbit het in het vierde, voor elektronicafabrikanten belangrijkste kwartaal dik van de Apple Watch. De totale markt groeide dat kwartaal met 60 procent voor alle wearables. Na Fitbit komt Apple, dan Xiaomi.

Blaze

De pols is hiermee een nieuw ontgonnen gebied voor de elektronicaproducenten. Canalys-analist Daniel Matte voorziet dat Fitbit zijn leidende positie stevig vasthoudt door de presentatie van de Fitbit Blaze. "Dat is het juiste product voor het bedrijf om te ontwikkelen. Het is concurrerend geprijsd en nog altijd alleen maar gericht op fitness."

Smartwatch

Canalys definieert smartwatches als multifunctionele apparaten die als accessoire bij een ander smart apparaat dienen, die zijn ontworpen om te dragen op het lichaam en niet meegenomen op een andere manier, die op een besturingssysteem lopen en - vooral - in staat zijn om apps van derden te draaien. Dat laatste ontbreekt op fitnessbandjes.