Apple heeft tijdens de WWDC 2015-presentatie bekendgemaakt wat de plannen zijn voor Apple Watch en zijn vernieuwde OS: WatchOS 2. We krijgen onder meer native apps; dat zijn applicaties die direct op de Apple Watch draaien en los van een iPhone werken.

WatchOS 2: het nieuwe besturingssysteem voor Apple Watch

Apple heeft tijdens de jaarlijkse Worldwide Developers Conference-presentatie bekendgemaakt wat de plannen zijn voor de Apple Watch de komende maanden. Aanstaande herfst verschijnt WatchOS 2, het vernieuwde besturingssysteem voor het slimme horloge van Apple. Deze versie van het OS maakt de smartwatch nog slimmer en functioneler, omdat ontwikkelaars toegang krijgen tot allerlei functies van de Watch, die tot op heden nog afgesloten waren. Inderdaad: de Apple Watch krijgt native apps, apps die zonder iPhone functioneren.

Native apps voor de Apple Watch

Dat betekent dus dat je straks van applicaties gebruik kunt maken, zonder dat je daar een koppeling met je iPhone voor nodig hebt: een bekend WiFi-netwerk is het enige dat nodig is. Developers krijgen toegang tot verschillende functies van de Apple Watch, zoals de microfoon, speaker, accelerometer en de taptic feedback (voor trillingen). Daarnaast komt er een diepere integratie met HealthKit en HomeKit, zodat je je hartslagmeter in de gaten kunt houden en bijvoorbeeld de lampen in je huis kunt aan- en uitzetten van een afstand.

Ook zijn gebruikers straks in staat om video's te bekijken op hun pols, zoals die van bijvoorbeeld Vine. Daarnaast heb je de mogelijkheid meer dan twaalf vrienden toe te voegen, meerdere kleuren in je tekeningen te gebruiken, kun je direct reageren op e-mail en kun je communiceren via de audio van FaceTime. Ben je van plan Apple Pay te gebruiken, dan is het mogelijk om betalingen te verrichten vanaf je pols. Tevens is Siri in staat je met van alles te helpen: navigatie, apps starten of je HomeKit-apparaten bedienen: niets is te gek voor Siri.

Apple Watch buitenshuis gebruiken

Gebruik je je Apple Watch vaker buitenshuis, dan is het wellicht goed om te weten dat je veel betere navigatie tot je beschikking krijgt op je pols. Ook is het zo dat de health- en fitnessmogelijkheden zijn uitgebreid. Zo is het mogelijk om je workouts mee te laten tellen in je dagelijkse activiteiten en kun je Siri de opdracht geven een workout te starten, bijvoorbeeld wanneer je van plan bent dertig minuten te rennen. Op basis van al je sportieve activiteiten, kun je ook achievements (prestaties) behalen: mooie, driedimensionale plaatjes die je kunt delen.

apple-watch-os-2-buitenhuis

Meer (soorten) wijzerplaten voor Apple Watch

Als laatste heeft Apple een aantal belangrijke wijzigingen doorgevoerd voor de wijzerplaten. Zo komen er een aantal nieuwe aan en kun je zelf, op basis van een foto of een compleet foto-album, je eigen wijzerplaat maken. Apple stelt bovendien een aantal timelapse-video's beschikbaar die je kunt gebruiken, op basis van bekende steden zoals bijvoorbeeld Londen, New York of Shanghai. Maar dat is niet het enige dat straks mogelijk is: ontwikkelaars krijgen namelijk hulpmiddelen waarmee je je Glance kunt veranderen.

apple-watch-os-2-photo-watch-face-wijzerplaat

App-ontwikkelaars zijn namelijk in staat wijzerplaten te maken op basis van relevante informatie voor jou. Je krijgt dan een simpele interface te zien, met daarop een klok, de datum en de info die jij belangrijk vindt; zoals vliegtuigvertektijden, voetbalscores, et cetera. Als een app-ontwikkelaar iets bouwt, dan is het mogelijk. En wanneer je aan de kroon draait, dan kun je bijvoorbeeld je afspraken van heel de dag zien, mocht je een agenda-interface hebben ingesteld. Als laatste kan de Apple Watch ook als wekker dienen, dankzij de nachtstandmodus.

apple-watch-os-2-complications

Beschikbaarheid

Als developer is het al mogelijk een bèta van WatchOS 2 te downloaden. Voor de rest geldt dat we deze herfst aan de slag kunnen met het nieuwe OS voor de Apple Watch. Wanneer de software precies beschikbaar komt, is helaas nog niet bekendgemaakt.