De Apple Watch is onder gebruikers van de bekendste wearables het populairst vanwege zijn gebruiksgemak. Dat blijkt uit een grote enquête die J.D. Power heeft gehouden onder gebruikers van wearables.

Apple en Samsung

De afstand tussen de Apple Watch en de nummer twee, wearables van Samsung, is echter gering. Over het algemeen geldt dat gebruikers eigenlijk helemaal niet zo te spreken zijn over hun wearable, dampt uit de context van het rapport naar boven.

Gebruiksgemak

Gebruikers vinden in deze volgorde het belangrijkst aan hun smartwatch: gebruiksgemak, comfort, batterijvermogen, telefooneigenschappen, de prijs, de duurzaamheid, het formaat van het scherm, de stijl, de betrouwbaarheid, het aantal beschikbare apps en de klantenservice.

fitbit-blaze-groot

Fitnesstrackers

Gebruikers van fitnesstrackers vinden in deze volgorde het belangrijkst aan hun wearable: betrouwbaarheid, duurzaamheid, gebruiksgemak, batterijvermogen, prijs, aantal features, comfort, styling, schermgrootte, aantal beschikbare apps en klantenservice.

Apple Watch

J.D. Power heeft op een schaal van duizend punten het oordeel van een aantal bekende wearable-merken op een rij gezet. Bij de smartwatches krijgt Apple de hoogste score, 852. Samsung zit daar niet heel ver achter met 842 punten.

Fitbit

Bij fitnesstrackers scoort Samsung het hoogst met 859 punten. Op enige afstand volgt Garmin met 836 punten. Fitbit krijgt er maar 826, Jawbone 814 en LG 827. Het gemiddelde cijfer is 847, en vooral de smartwatches van LG bungelen hier helemaal onderaan het rijtje.

Batterijproblemen

Een op de vijf smartwatcheigenaren meldt problemen te hebben gehad met zijn polssieraad. Het meest voorkomende probleem is dat de batterij het niet lang genoeg volhoudt of dat hij niet laadt (29%). Problemen met het aanpassen aan de persoonlijke voorkeuren heeft 23% en een kapotte oplader komt bij 22% van de ondervraagden voor. Mensen die een dergelijk probleem hebben met hun wearable, hebben ineens veel minder waardering voor hun apparaat: die zakt dan met maar liefst 21%.

Anonimo watchface

Webwinkels

Over fitnesstrackers meldt het rapport nog iets interessants. Namelijk hoe mensen zich laten adviseren welke ze moeten aankopen. De meesten verlaten zich op online webwinkels (43%) voor een advies over de beste fitnesstracker, of een advies van vrienden of familie (41%). 36% zoekt naar reviews, zoals op Wearables Magazine ruimschoots te vinden zijn.

Voor de enquête zijn bijna drieduizend mensen geïnterviewd.


Ben je op zoek naar meer apps voor je Android Wear smartwatches of Apple Watch? Neem dan ons uitgebreide app-archief door of lees onze tips voor smartwatch en meer.