Tijdens de Apple WWDC heeft het bedrijf zojuist watchOS 5 voor de Apple Watch gepresenteerd. Apple richt zich met het vernieuwde besturingssysteem op twee belangrijke punten. Allereerst fitness en gezondheid en ten tweede nieuwe manieren om met andere mensen verbonden te blijven.

Fitness en gezondheid

Apple brengt nieuwe activiteiten naar de Workout-app. Zo is het straks mogelijk om de activiteiten yoga, hiking en outdoor run bij te houden op de Apple Watch. Workouts hoef je niet langer handmatig te starten en te stoppen, maar in watchOS 5 zal het systeem dit automatisch herkennen bij een bepaald aantal workouts. Nieuw is ook de mogelijkheid om notificaties te ontvangen van de snelheid en het ritme waarin je loopt of fietst.

Ook nieuw is de mogelijkheid om de competitie met vrienden aan te gaan. Gedurende zeven dagen kunnen jij en je vrienden een onderlinge competitie houden. Wie kan het snelste zijn of haar doelen bereiken of wie legt de grootste afstand af? Gedurende zeven dagen kun je elkaars progressie bekijken en zien wat nodig is om je vrienden te verslaan. Uiteindelijk is daar de prijsuitreiking en kun je (virtuele) medailles winnen.

Blijf verbonden met je vrienden of familie

De tweede grote vernieuwing in watchOS 5 gaat om nieuwe manieren om met mensen verbonden te blijven. Apple introduceert een nieuwe manier van communiceren met de Walkie Talkie-app. Je kunt berichten versturen via wifi of lte en je kunt gebruikmaken van snelkoppelingen om direct berichten te versturen. Druk simpelweg op de 'Talk'-knop om te praten. Daarnaast worden notificaties op de Apple Watch vanaf watchOS 5 gegroepeerd.
 

Siri

De Siri watch face krijgt ook nieuwe mogelijkheden. De nieuwe Shortcuts-opties van iOS 12 zijn straks ook op de Apple Watch te vinden. Ook kan Siri straks gebruikmaken van Sports, Maps en Heart Rate. Tevens is het straks mogelijk om Siri te integreren met apps van derde partijen, zoals Apple liet zien met de apps Nike Run Club, Citymapper en Lose It! Siri wordt daarnaast ook weer slimmer. Je hoeft straks niet elke keer 'Hey Siri' te zeggen. De virtuele assistent zal dit straks zelf gaan herkennen.

Tevens een nieuwtje over Messages op watchOS 5. Straks is het mogelijk om direct via Messages bepaalde web content te bekijken op de Apple Watch via mailtjes of berichten. Tot slot komt de Podcasts-app naar de Apple Watch, waarbij je podcasts kan streamen via wifi of lte. Het afspelen wordt gesynchroniseerd tussen al je apparaten, dus je kunt direct verder kijken op een ander apparaat.