Dankzij een nieuwe ResearchKit-api is de Apple Watch-smartwatch in staat symptomen van de ziekte van Parkinson te herkennen. Het slimme horloge is in staat trillingen en andere willekeurige bewegingen (dyskinesieën) te herkennen.

Apple Watch en de ziekte van Parkinson

Apple heeft een nieuwe api (application programming interface, een verzameling definities op basis waarvan een computerprogramma kan communiceren met een ander programma of onderdeel) toegevoegd aan ResearchKit waarmee symptomen van de ziekte van Parkinson kunnen worden herkend, zoals trillingen en dyskinesieën. Dat doet het slimme horloge heel de dag. Apps die met de data overweg kunnen, kunnen ook laten zien wanneer dergelijke bewegingen zijn geconstanteerd. Je kunt dat per dag, per uur of per minuut checken.

Apple en andere onderzoekers proberen al een flinke tijd ResearchKit te gebruiken voor het checken van ziekten en andere onregelmatigheden in het lichaam van Apple Watch- en iOS-gebruikers. Zo is de Watch in staat tekenen van een hartaanval te herkennen door de te letten op onregelmatige hartslagen. Ook wordt de smartwatch gebruikt voor aandoeningen als epilepsie en autisme. Apple zal de Movement Disorder API, zoals de api wordt genoemd, binnenkort vrijgeven. Dat gebeurt wanneer de tweede ontwikkelaarsversie van watchOS 5 beschikbaar is.