Apple heeft een aantal applicaties voor het Apple Watch-platform afgewezen, omdat de apps in kwestie Pebble-ondersteuning noemen in de beschrijving op de productpagina. Zoiets kwam ook al eerder voor bij de normale iOS-apps, die Android noemden.

Pebble-naam niet welkom in App Store

Apple heeft strikte regels als het op de eigen App Store aankomt. Binnen die digitale winkel zul je namelijk geen enkele verwijzing naar een ander platform tegenkomen, hoe groot of hoe bekend dat platform in kwestie ook is. Persoonlijk heb ik in het verleden een aantal game-ontwikkelaars gesproken die me vertelden dat een app of game was afgewezen door Apple, omdat er in de trailer ook het Android-icoontje werd laten zien. Android is daar minder moeilijk over met de houding 'liever niet, maar we wijzen je daarop niet af'.

Hetzelfde zien we nu gebeuren in de App Store voor de Apple Watch. Het bedrijf uit Cupertino heeft een aantal applicaties afgewezen om het simpele feit dat er het woord Pebble genoemd werd door de ontwikkelaar (hetzij in de beschrijving, de trailer of zelfs de metadata van de productpagina, omdat de apps in kwestie ook ondersteuning aanbieden voor dat smartwatch-platform. En omdat het tegen de diepgewortelde regels van het bedrijf in gaat, mogen die apps simpelweg niet in de App Store verschijnen.

Het gaat er Apple dus niet om dat een app ook beschikbaar is voor andere platformen, maar daar melding van maken in de App Store vindt het bedrijf not done. Ontwikkelaars dienen dus hun app-beschrijvingen volledig te strippen van verwijzingen naar andere platformen, willen ze ervoor zorgen dat hun applicatie daadwerkelijk in die nieuwe digitale winkel verschijnt. Ergens kunnen we het natuurlijk wel begrijpen, maar Apple moet ook weten dat de consument niet zó Apple-blind is, dat ze gewoonweg vergeten dat er ook Android- en Pebble-horloges zijn.