Een paar jaar geleden werd er een alternatief voor Android Wear, nu Wear OS, aangekondigd, genaamd AsteroidOS. Dit opensourceplatform moest ervoor zorgen dat de Android Wear-smartwatches niet zomaar zouden verdwijnen. Nu zijn we inmiddels aangekomen bij de stabiele release van het besturingssysteem voor slimme horloges.

AsteroidOS beschikbaar

De huidige stabiele release van AsteroidOS werkt met een handjevol smartwatches: Asus ZenWatch, Asus ZenWatch 2, Asus ZenWatch 3, LG G Watch, LG Watch Urbane, LG G Watch R en Sony Smartwatch 3. Elke smartwatches gebruikt het platform echter op een andere manier, omdat niet overal dezelfde sensoren aanwezig zijn of helaas nog niet werken. Je kunt het systeem nu op twee manieren installeren: door je smartwatch eerst leeg te gooien en de software te installeren of door hem uit te proberen terwijl je Wear OS op je watch laat staan.

De eerste reacties online zijn niet ontzettend positief (de smartwatches met dit OS aan boord bieden weinig gemak aan), maar over het algemeen heerst de consensus dat de apparaten alles kunnen doen wat je van een smartwatch mag verwachten. Voordat je AsteroidOS kunt uitproberen, dien je nog wel een app voor je smartphone te downloaden. Dat is AsteroidOSSync, een app die je hier kunt downloaden. De ontwikkelaar heeft beloofd om in de toekomst meer updates uit te brengen, waarmee nieuwe functies worden toegevoegd.