Stel, je steekt een handvol chips in je mond. Ineens begint de vrijwel onzichtbare mini-wearable achter je oor tegen je te praten. "Weet je wel zeker dat je dit nu wilt eten?”

Microfoon

Dat is de toekomst als het aan een aantal wetenschappers ligt. Zij zijn bezig met de ontwikkeling van een wearable die via een microfoon in je nek naspeurt of je aan het eten bent. Die monitort kauwen en andere motorische bewegingen die op het nuttigen van iets te eten wijzen. Dat wordt allemaal vastgelegd door de sensor die buiten op de nek is bevestigd. De wearable weet natuurlijk niet wat er wordt gegeten, maar dat er wordt gegeten is soms al genoeg informatie.

Hoofdband

Op het Dartmouth College en Clemson University zijn de wetenschappers al ver met dit concept. Het is een soort hoofdband die sensors bevat die het eetgedrag ontdekken. Het project heet Auracle. De gadget gebruikt een microfoon om te ontdekken wat er in de mond en keel gebeurt. Inmiddels zijn de onderzoekers al zo ver, dat de sensor eten kan onderscheiden van hoesten of praten.

Sensor

Nu is het nog een vervelende hoofdband, maar de ontwikkelaars werken eraan om de sensor zo klein mogelijk te maken. Misschien zo klein als een gehoorapparaat, dat ook achter het oor kan worden aangebracht.

Geen calorieteller

Een calorieteller is dit dus niet, want zoals gezegd, Auracle kan met geen mogelijkheid weten wat er precies naar binnen wordt gewerkt. Maar als het gaat om het bestuderen van eetgedrag door artsen en diëtisten, kan de uitvinding wellicht van dienst zijn. Het geeft aan wanneer de drager eet, en hoe lang die daarmee bezig is.

"Dat is al een verbetering. Nu moeten patiënten nog formuliertjes invullen om aan te geven wanneer ze iets hebben gegeten, en wat. Dat is gevoelig voor fouten, al dan niet met opzet gemaakt. Mensen vergeten het soms ook op te schrijven. Ze kunnen niet terughalen wat er precies is gebeurd”, zegt een van de onderzoekers. "De Auracle helpt om de waarheid over het eetgedrag naar boven te halen.”

Auracle

Dit kan uiteindelijk uitmonden in een wearable die door consumenten kan worden gedragen. Eentje die tegen je praat, als je op opmerkelijke momenten begint te eten. Maar het project is nog in het beginstadium. De resultaten zijn al veelbelovend. In 90 procent van de gevallen weet de Auracle goed te raden of er wordt gegeten of niet. Waarbij overigens niet wordt vermeld wat de nieuwe wearable vindt van kauwgom.