Een Nederlands bedrijf heeft op basis van wetenschappelijke inzichten een hoofdband ontwikkeld die blauw licht in de ogen schijnt. Hierdoor gaat de drager beter slapen, kunnen jetlags worden bestreden en krijgt de drager een energie-boost.  De naam van de wearable: Ayo. Hij is voor 269 euro te koop.

Crowdfunding

De Ayo beleefde al in 2015 zijn premiere op de crowdfundingsite Indiegogo. Daar kreeg de wearable ruim voldoende steun om in productie te worden genomen. De ontwikkelaars van de wearable hebben een slanke hoofdband gemaakt, waar de drager dagelijks zo'n twintig tot veertig minuten mee moet rondlopen.

Blauw licht in de ogen

Tijdens het dragen geeft de Ayo blauw licht, dat in de ogen wordt geschenen. Volgens de ontwikkelaars is dit niet hinderlijk, omdat het licht in de periferie van het oog komt. Blauw licht laat de ogen denken dat het nog lang geen tijd is om naar bed te gaan, en verhindert het slaaphormoon melatonine om de drager slaperig te maken. Op die manier kan met een uitgekiend schema de biologische klok naar believen worden aangepast.

Tegen energiedip en jetlag

De Ayo-hoofdband wordt vergezeld door een app, waarin een bepaald doel kan worden nagestreefd. Moet er een jetlag worden bestreden, dan kan dat worden ingesteld, maar ook zijn schema's beschikbaar die 'energy'  en 'sleep' heten. De een is om een energiedip tegen te gaan, de ander laat je op basis van algoritmes in slaap vallen en wakker worden volgens een van tevoren ingestelde tijd die is aangepast aan de biologische klok.

https://youtu.be/uUuwrvIsx10

Twee woorden die we niet in de beschrijving van de Ayo tegenkomen, zijn lichttherapie en depressie. Kennelijk is de wearable minder geschikt voor deze doelen, hoewel hij gezien zijn functies ideaal lijkt voor mensen die aan een winterdepressie lijden.

Slapen zoals je idool

In de toekomst kan een drager van een Ayo-hoofdband zelfs tegelijk met zijn idool wakker worden; de biologische klok van een bekend persoon kan straks worden gevolgd.

Bluetooth

De Ayo wordt met bluetooth verbonden aan de smartphone. Een knop zit er niet op; doe de brilpoten open, en hij gaat aan, doe ze dicht en hij gaat weer uit. De bediening vindt volledig plaats via de verbonden smartphone.