Een smartwatch is een uitbreiding op je smartphone. Toch denken fabrikanten verschillend over hoe autonoom een smartwatch kan opereren. Dit komt duidelijk naar voren bij het bellen en sms’en met een smartwatch. In dit artikel leggen we aan de hand van Android Wear uit hoe je kan bellen en sms’en met je smartwatch.

Android Wear

Omdat er redelijk veel verschil tussen Lollipop en Marshmallow zit hebben we het artikel in twee delen gesplitst: een gedeelte over Android Wear Lollipop en over Android Wear Marshmallow. Je kan via instellingen → over → versies bekijken of jij Lollipop of Marshmallow hebt. Lollipop komt overeen met versienummer 5.1.1, Marshmallow met 6.0.1.

Android Wear Lollipop

Bellen

Beschik je over een Android Wear smartwatch met Android Lollipop, dan is je enige optie om een telefoontje te starten en vervolgens op je smartphone af te ronden.  Swipe twee keer naar links vanaf de watchface en je komt in je meest gebruikte contacten. Hier komen ook je starred favourites te staan. Klik op een persoon en je krijgt de keuze om een telefoontje te starten of een sms te sturen. Via spraak kan je simpelweg ook “bel Danny” zeggen om een telefoontje te starten.

android-wear-google-now

Kies je ervoor om te bellen, dan krijg je een groen vinkje met daaronder de boodschap dat je op je telefoon moet doorgaan om te bellen. Opties om bijvoorbeeld op te hangen zijn er niet. Als je wordt gebeld heb je wel meer opties. Je kan het gesprek aannemen, weigeren, of een voorgeprogrammeerde sms in het Engels terugsturen vanaf je horloge. Tijdens het gesprek heb je geen opties, alles speelt zich af op je telefoon.

Sms’en

Kies je voor een sms, dan kan je drie opties gebruiken: spraak, smiley’s of voorgeprogrammeerde teksten. In Android Lollipop zijn deze teksten nog in het Engels en kan je sms’jes sturen zoals: “Got a moment, how are you” etc. Via spraak is het ook mogelijk te zeggen “stuur een sms aan Danny: hoe gaat het?” Dit werkt wel weer in het Nederlands.

Je krijgt een groen vinkje op je scherm te zien als de sms is verstuurd. Krijg je een sms'je van iemand toegestuurd, swipe dan twee keer naar links om op “reageren” te klikken. Hier heb je opnieuw dezelfde drie opties: spraak, smiley’s of voorgeprogrammeerde teksten. Dit keer zijn de voorgeprogrammeerde antwoorden wel in het Nederlands.

antwoorden android wear

De notificatie van de ontvangen sms verdwijnt pas nadat jij ervoor kiest om hem weg te swipen. Tot die tijd kan je zoveel antwoorden terugsturen als jij wilt. De conversatie teruglezen is ook mogelijk door één keer bij de betreffende card naar links te swipen.

Android Wear Marshmallow

In Android Marshmallow is ondersteuning voor de Nederlandse taal toegevoegd. Daarom zijn er meer mogelijkheden om berichten te sturen in het Nederlands. Zo zijn onder andere de voorgeprogrammeerde sms'jes en menu's in het Nederlands. De navigatie is hetzelfde gebleven in beide Androidversies. Ook heeft de nieuwste versie van Wear ondersteuning voor speakers gekregen.

Bellen

Door de toegevoegde ondersteuning van speakers kunnen de Huawei Watch en Asus Zenwatch 2 (49 mm model) via een speaker bellen. Naar je contacten gaan gaat hetzelfde als bij Lollipop: swipe twee keer naar links vanaf je homescreen. Klik op het contact dat je wilt bellen, en vervolgens op “bellen.” Via spraak is het natuurlijk ook mogelijk een telefoontje te beginnen, net als bij Lollipop het geval is, bijvoorbeeld: "Bel Bernard."

android wear bellen

Je horloge zal beginnen met bellen. Via de speaker van het horloge zal je kunnen praten. Vanaf het hoofdscherm kan je ophouden met bellen. Swipe je van onderen naar boven, dan krijg je meerdere opties om het gesprek te beheren. Zo kan je een nieuw nummer invoeren, het gesprek muten of pauzeren en het volume aanpassen. Via een swipe van boven naar beneden kom je weer terug in het hoofdscherm van het gesprek. Op het hoofdscherm staat een grote oranje knop, hiermee kan je het gesprek stoppen.

Leuk detail is als je lang belt met iemand, het horloge in een energiezuinige modus gaat waarbij je alleen nog maar een zwart-witte weergave hebt van het hoofdscherm. Dit is erg zuinig in combinatie met AMOLED schermen.

Beschikt je horloge niet over een speaker, dan krijg je alle bovengenoemde opties niet te zien. Hierdoor ben je dus afhankelijk van je telefoon om het gesprek te beheren.

Sms’en

In het contactenscherm krijg je na het selecteren van een contact de keuze om een sms te sturen. Net als bij Lollipop kan je uit de drie opties kiezen: spraak, emoji’s of voorgeprogrammeerde antwoorden. Via spraak kan je nog steeds een bericht citeren naar een contactpersoon, hier is niks veranderd tegenover Lollipop. De optie om iemand een Whatsapp te sturen is daarentegen wel nieuw.

antwoorden en whatsapp android wear

Je krijgt dezelfde drie bekende mogelijkheden bij zowel sms als Whatsapp om een boodschap over te brengen. De voorgeprogrammeerde boodschappen zijn nu allemaal in het Nederlands, wat de communicatie een stuk makkelijker maakt.

Meer informatie

Wil je meer informatie over Android Wear, mis dan vooral onze achtergrondartikel over wat Android Wear precies is.  Check ook onze vijf tips en trics over Android Wear. Wil je weten hoe de huidige generatie Android Wear smartwatches voor jou geschikt is, lees dan ook onze top 5 wanneer een smartwatch voor jou geschikt is.