Het lijkt net uit een sci-fi-boek te komen, maar Sony en NASA willen met PlayStation VR robots gaan besturen in de ruimte. Microsoft heeft momenteel ook een ruimteprogramma lopen met zijn eigen speciale bril, de augmented reality-bril Microsoft HoloLens.

PlayStation VR laat mensen op aarde robots besturen in de ruimte

Sony en NASA hebben achter de schermen gewerkt aan een traningsprogramma dat wetenschappers leert hoe ze robots in de ruimte kunnen besturen met een virtual reality-bril op. En die virtual reality-bril in kwestie is natuurlijk PlayStation VR van het Japanse elektronicabedrijf, dat voorheen door het leven ging als Project Morpheus. Waarom we dat nog even aanhalen is vanwege de naam van dit project, dat ook al zo magisch is en ons doet terugdenken aan een populaire kinderserie van de jaren negentig: Mighty Morphenaut. Check de video.

Nu is het natuurlijk al mogelijk om robots van een afstand te besturen. Maar robots worden steeds complexer - menselijker, zou je bijna kunnen zeggen, met armen, polsen, handen en vingers, en dat betekent dat mensen ook meer mogelijkheden moeten krijgen met betrekking tot het besturen van die dingen. Mighty Morphenaut moet wetenschappers nu het idee geven hoe dat is wanneer zij op aarde zitten en de robots in de ruimte zijn, in een gesimuleerde omgeving waar bijvoorbeeld rekening wordt gehouden met de responstijd van de verbinding.

Microsoft heeft ook een soort ruimteproject lopen met de Microsoft HoloLens-bril. Lees daar hier meer over.