Apple laat al jaren zien voorop mee te lopen op het gebied van smartphones, smartwatches en tablets, maar op het gebied van virtual reality blijft het bedrijf nog wat achter. De iPhone zou wat de hardware betreft prima mee kunnen komen met de topmodellen van onder meer Samsung en HTC maar er wordt nog weinig interessants ontwikkeld voor de smartphone.

Er zijn een aantal simpele opties om iPhone-gebruikers kennis te laten maken met virtual reality, waaronder de Google Cardboard, maar echt hoogstaand is dit niet. Het is zeker niet te vergelijken met headsets als de Samsung Gear VR, de HTC Vive of de Oculus Rift. Maar, mogelijk komt hier eind dit jaar nog verandering in, als het aan accessoiremakers en diverse VR-experts ligt in ieder geval.

AppleInsider bericht vandaag over een presentatie van investeerdersfirma Piper Jaffray waarin virtual reality centraal stond. IonVR was één van de aanwezige accessoirefabrikanten en het bedrijf liet weten interesse te hebben in de volgende stap van virtual reality op de iPhone. Het bedrijf wil zelfs voor het einde van dit jaar nog een VR-headset voor de iPhone uitbrengen.

IonVR staat onder meer bekend om de MotionSync-techniek die het bedrijf zelf ontwikkelde. Deze techniek zorgt ervoor dat misselijkheid, één van de problemen die mensen met VR ervaren, verdwijnt en daarnaast neemt het de rekenkracht die voor VR vereist is voor zijn rekening. Hierdoor kunnen ontwikkelaars zwaardere VR-apps ontwikkelen en wordt de accu van de iPhone bespaard.

Investeerders verwachten daarbij dat Apple zelf ook flink zal investeren in virtual reality. Het bedrijf zou VR zelfs binnen twee jaar onderdeel willen maken van het Made for iPhone-programma. Of Apple ook zelf met een virtual reality-headset komt blijft de grote vraag.