De maker van de modulaire smartwatch Blocks heeft nu een eigen open source smartwatchbesturingssysteem aangekondigd, genaamd OpenWatch. Deze software is niet alleen bedoeld het eigen slimme horloge, maar ook voor andere fabrikanten die niet afhankelijk willen zijn van Android Wear of Tizen.

OpenWatch: opensourcesoftware voor smartwatches

Naast Android Wear, Tizen en watchOS bestaan er geen grote smartwatchplatformen op dit moment. Daar kan verandering in komen met OpenWatch, het opensourceplatform voor slimme horloges van de makers van de Blocks-smartwatches. Deze software biedt een Linux-kernel een en Android Oreo Board Support Package voor smartwatches die gebruikmaken van MediaTek MTK6580M-chipset. Dat is dezelfde processor die in het horloge van Blocks zit. Andere fabrikanten kunnen op deze basis voortbouwen en een eigen systeem maken.

Tijdens de lancering zal OpenWatch goedkopere smartwatches van honderd dollar of minder ondersteunen, waaronder Zeblaze Thor, Lemfo LES1 en Kingwear KW88, KW98 en de KW99. Verder meldt Blocks dat populaire Android-rom-makers, waaronder LineageOS en CarbonROM, al zijn begonnen met de ontwikkeling van hun eigen besturingssysteem. Vanaf 15 maart moeten die systemen beschikbaar zijn. Voorlopig geldt overigens dat de aandacht uitgaat naar aftermarket firmware: firmware die achteraf, na de aanschaf, wordt geïnstalleerd.

Het doel is uiteindelijk om OpenWatch te gebruiken als basis voor nieuwe smartwatches, die meteen kunnen worden geleverd met de bovengenoemde besturingssystemen of een ander ontwikkeld project. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van het enthousiasme van gebruikers en ontwikkelaars. Nu is het zaak om te kijken of er überhaupt behoefte is aan een groot, nieuw besturingssysteem voor slimme horloges. Naast de concurrentie van onder meer Android Wear, heeft bijvoorbeeld Fitbit ook al een eigen OS ontwikkeld.