Vliegtuigfabrikant Boeing wil een flink aantal technici uitrusten met een Google Glass-bril om het binnenwerk van vliegtuigkarkassen te bedraden. De smartbril is een stuk handiger dan een pdf'je dat steeds op een laptop moet worden geraadpleegd.

Pdf op laptop wordt Google Glass-projectie

Met een Google Glass-bril kan de pdf gewoon voor het oog van de technicus worden geprojecteerd, zodat hij de instructies hoe de draadjes aan elkaar geknoopt moeten worden, altijd in beeld heeft. Dat leidt tot secuur werken - de foutmarge gaat met 25 procent omlaag - en het gaat ook sneller, want de bedrading van een vliegtuig is complex en de plaatjes moeten voortdurend worden geraadpleegd. Een Google Glass-drager hoeft niet steeds op een laptop te kijken.

Stemcommando

Boeing-technici zijn zelf aan de slag gegaan met een reguliere Google Glass-bril, met het doel die geschikt te maken voor de productievloer in de vliegtuigfabrieken. Een softwarebedrijf dat is gespecialiseerd in het maken van software voor de Google Glass, is door Boeing benaderd om een app te bedenken waardoor de drager het juiste plaatje met een stemcommando in beeld kan krijgen.

Stevig scherm

Curieus genoeg is dit niet de eerste keer dat Boeing iets dergelijks probeert om het onderdeel bedrading van de vliegtuigproductie een beetje op stoom te krijgen. Al in 1995 experimenteerde de vliegtuigfabrikant met een stevig scherm dat aan het hoofd bevestigd werd, met nogal simpele software. Dit project werd weer gestaakt, vanwege batterijproblemen en de omvang van het ding op het hoofd van een technicus. Bovendien was het in die tijd lastig om het scherm op een netwerk aan te sluiten.

Veiligheid

Nu moet Boeing nog een probleem oplossen: de veiligheid van de smartbril. Als er tientallen technici rondlopen met zo'n bril met de laatste specificaties van de nieuwste vliegtuigen, is dat nogal gevoelige informatie die de fabrikant graag voor zichzelf houdt. Dat betekent dat het netwerk waar de brillen op worden aangesloten, goed beveiligd moet zijn. Aan dat onderdeel wordt nu gewerkt.

Nieuwe Google Glass

De Google Glass-bril was op de consumentenmarkt geen succes. Maar als meer bedrijven zoals Boeing er een handige hulp in zien, kan de bril wellicht voortleven als een zakelijk product. Voor consumenten heeft Google wel iets anders op het gebied van augmented reality in het vat zitten. De nieuwe Google Glass-bril zou verbeteringen bieden op het gebied van het scherm (groter), een snellere processor, betere batterij en toegang tot 5Ghz wifi.