Waren het in januari dit jaar nog wearables, wearables en nog eens wearables waar het om draaide tijdens de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas, volgend jaar is daar nog maar bitter weinig van te merken. De CES 2017 gaat voornamelijk om auto’s, die steeds slimmer worden. Maar hoe zit het nu met de wearables, waar een jaar geleden nog zoveel van werd verwacht? Wearables Magazine maakte een rondje langs de velden. Wat kunnen we van de CES verwachten?


Trend één: smartwatches worden veel mooier

Vorig jaar werden ze aangekondigd, dit jaar verschenen ze mondjesmaat, maar in2017 moeten er bij elke juwelier wel een paar liggen: mooie smartwatches. En niet van die lelijke, die eruit zien als een polscomputer. De smartwatchmakers zijn er het afgelopen jaar eindelijk achter gekomen dat het oog ook wat wil.

nieuwe-fossil-hybrides

En het oog zal worden gestreeld in 2017. Waarom? Omdat nu eens niet de tech-industrie het voortouw heeft, maar de horloge-industrie. En die weten wat mooi is. Ze zien hun kans schoon. Nu steeds minder mensen met horloges rondlopen, kunnen ze de markt terugveroveren door hun mooie design-horloges te voorzien van slimme functies.

Fossil is hier een pionier in. De horlogefabrikant met submerken als Fossil, Emporio Armani, Skagen, Diesel en Michael Kors, heeft al enkele hybride-horloges op de markt gebracht. Dat is een gewoon horloge, met een echte wijzerplaat, plus enkele slimme functies. Verwacht geen minuscuul schermpje waarop je Flappy Bird kunt spelen of je whatsapp-berichten kunt lezen, of Google Maps-kaarten of een hartslagfunctie. Nee, deze horloges doen het rustig aan. Een wijzertje of een ledje geeft aan of er een bericht is binnengekomen, een trilling aan je pols verraadt een nieuwe e-mail, en als je mazzel hebt kun je met zo’n horloge ook een foto maken op afstand. Want ze zijn, net als gewone smartwatches, continu via bluetooth verbonden met een smartphone.

smartwatches Android Wear 2016

De belangrijkste slimme functie van deze hybride-horloges is echter iets doodsimpels: een stappenteller. Via de verbonden app worden alle bewegingen van de drager in de gaten gehouden. Elke stap wordt geteld, elke handbeweging ’s nachts wordt geïnterpreteerd. En zo ontstaat een redelijk betrouwbaar beeld van de activiteiten van de horlogedrager. Beweegt die wel genoeg? Slaapt hij wel lekker en diep? Allemaal zaken die je in de bijbehorende app kunt terugvinden.

En dat allemaal in een hele mooie verpakking: een echt horloge, dat zich qua design door de techniek niet hoeft in te houden. Fossil heeft als eerste ‘gewone’  horlogefabrikant vorig jaar wel honderd van deze horloges aangekondigd. Er zijn er nog maar enkele, dus te verwachten valt dat er nog veel meer bij zullen komen, en dat ook andere horlogefabrikanten zullen aanhaken bij deze trend. Hybride smartwatches: trend één voor 2017, zo voorspellen wij. Houd deze site in de gaten, want half januari komen wij met een uitgebreide review van de Skagen Connected, zo’n hybride smartwatch uit de stal van Fossil. Een review van de Fossil Q Marshal, een veelbelovend Android Wear-horloge, kun je hier teruglezen.


Trend twee: wearables in je oor

Nieuw? Niet echt, want oordopjes kent iedereen en gehoorapparaten ook. Nieuw? Jawel, want er worden nieuwe functies aan toegevoegd. De ultieme wearable zit in 2017 in je oor. Zonder afgeleid te worden door een blik op je smartphone of je pols, krijg je informatie op de plek waar je het nodig hebt: uitgesproken in je eigen oor.

FireFlies oordopjes 2

Er is dit jaar veel aangekondigd op dit gebied. Samsung, Bose en Jabra zijn ermee bezig. Draadloze fitnesstrackers in je oor, die je geregeld aansporen om nog een stapje extra te zetten. Of je op aanvraag laten weten hoe ver je al bent.

Ook allerlei startups zijn hiermee bezig. Zo is er al eentje die real-time vertalingen via een ‘hearable’  levert. Nu slimme assistenten zoals Siri, Alexa, Corana en Google Assistant in steeds meer apparaten kunnen worden toegesproken om ze opdrachten te laten uitvoeren, ligt het voor de hand dat ook de ‘hearables’  hiermee worden uitgerust. Die zullen in de nabije toekomst steeds slimmer worden en van steeds meer functies worden voorzien. Volgende stap is integratie met muziek, waar mensen van oudsher oortjes voor gebruiken. Dan voelt het niet meer zo gek om tegen je oor terug te praten.


Trend drie: Daydream, virtual en augmented reality

Samsung heeft een tijdje het alleenrecht gehad op virtual reality met een smartphone. Doe een Samsung Galaxy S6 of S7 in een bijbehorende Galaxy Gear-bril en er ligt ineens een compleet nieuwe wereld aan je voeten.daydream-view-6

Google heeft onlangs Daydream gepresenteerd, een platform - met bijbehorende VR-bril - waarmee de virtual reality-ervaring via veel meer smartphones naar mensen toe komt. Google ziet er al hele schoolklassen mee virtueel mee op bezoek gaan bij de piramides of de Noordpool.

Steeds meer virtual reality-software wordt geschreven, ook educatieve. Het lijkt een kwestie van tijd voordat het computerhoekje in klaslokalen wordt vervangen door een hoekje met een paar VR-brillen. Aardrijkskundeles is nog nooit zo leuk geweest. Te verwachten valt dat smartphonefabrikanten steeds meer rekening houden met de hoge eisen die virtual reality aan telefoons stelt.

Maar er komt natuurlijk nog veel meer aan op dit gebied. De Oculus Rift wordt waarschijnlijk opgevolgd, maar of dat al in 2017 zal zijn, is nog even afwachten. En ook de HTC Vive kan door een tweede, verbeterde VR-bril worden opgevolgd. Maar het lijkt vrij onwaarschijnlijk dat dit al tijdens de komende CES gebeurt.


Trend vier: medische wearables

Biomedische gegevens opnemen is de specialiteit van wearables. Fabrikanten van medische diagnose-apparatuur waren er als de kippen bij om wearables om te vormen in medische apparaatjes.

smartwatch patent bloed afname

Zo kunnen ze al bloedglucose meten, zweet analyseren, en zelfs het stressniveau van de drager vaststellen. Zoals het fenomeen spraakherkenning op pc’s aanvankelijk helemaal de medische kant op ging, zien we dat nu ook met een flink aantal wearables gebeuren.


Trend vijf: Fitbit’s eerste smartwatch

Het kan niet meer uitblijven. Fitbit, marktleider geworden met prima fitnesstrackers, gaat in 2017 zijn eerste echte smartwatch op de markt brengen. Dat zal wel niet op de CES gebeuren, maar later. We mogen aannemen dat Fitbit niet voor niets heeft rondgegraaid in de erfenis van het opgeheven Pebble, dat met zijn zuinige e-ink schermen en softwareplatform een tijdlang de voorloper was op het gebied van wearables.

fitbit-blaze

De Fitbit Blaze is al een beetje smartwatch-achtig. Wat Fitbit met behulp van ex-Pebble-personeel gaat maken, ligt nog in de toekomst verscholen, maar we gokken dat het er mooi uitziet, erg zuinig is en verbeterde software op de smartwatch zelf heeft. Want hoewel de apps van Fitbit uitmuntend zijn, is de software op de trackers nu nogal karig.

Lees ook onze Fitbit Flex 2 review en Fitbit Charge 2 review.


Trend zes: slimme jasjes en schoenen

Slimme kleding gaat doorzetten. Op de CES worden hier straks diverse presentaties en lezingen over gehouden. Maar echte producten zijn we in het geruchtencircuit nog niet tegengekomen. We kennen wel reeds Project Jacquard, waarin Google en Levi’s samenwerken om een spijkerjasje te voorzien van bedieningselelementen voor een smartphone die in de zak zit.

lumenus

Maar Lumenus gaat wat verder. Die voorziet fietsers van jasjes die een hele route van tevoren kunnen inladen, en vervolgens met een serie led-lampen in verschillende kleuren aangeven waar de fietser precies heen gaat. Slaat hij af, dan verschijnt automatische een richtingaanwijzer op zijn rug; remt hij, dan krijgt de fietser een remlicht. Bij het oversteken van een kruising gaat alles tegelijk knipperen om automobilisten te waarschuwen voor de tweewieler in het donker.

En zo zijn er vast meer uitvindingen op kledinggebied, die tijdens de CES zullen worden gepresenteerd.


Trend zeven: Android Wear 2.0

Zou het gebeuren dat een andere fabrikant Google te snel af is met het eerste horloge dat al loopt op Android Wear 2.0? We zagen het met het ‘gewone’ Android; voor het eerst stond de nieuwste versie dit jaar niet op een telefoon van Google zelf, maar op een smartphone van LG.

Android Wear 2.0

Google heeft aangekondigd dat er twee eigen smartwatches op de markt worden gebracht, want de zoekgigant wil een duwtje in de goede richting geven. De markt voor wearables is ingezakt, wat in belangrijke mate ligt aan het uitblijven van spannende nieuwe dingen die je vanaf je pols kunt doen. Net zoals Google in het begin van het Androidtijdperk met de Nexus-lijn aan andere fabrikanten liet zien hoe het moet, gaat het zoekbedrijf dit nu op het gebied van smartwatches laten zien.

Tijdens de CES zou het zomaar kunnen dat er al een eerste prototype van een Android Wear 2.0-horloge te zien is, maar dat zal niet van Google zijn. We houden het voor je in de gaten.


Trend acht: de terugkeer van de slimme bril

Google Glass was een raar ding. Daar was vriend en vijand het wel over eens. Interessant, maar raar. Een nerdy uitvinding. Werd je er in Amerika mee gezien, dan werd je de kroeg uit gezet. Het voelt ook niet echt fijn, om te praten met iemand die je constant zit te filmen. Daar weten treitervloggers alles van.

slimme-bril

Dus Google stopte ermee, maar anderen gingen door. Ineens kwam Snapchat met een filmbril op de proppen, en ook anderen hebben de oren en de neus weer ontdekt als een prachtig platform voor een bril-achtige wearable. Een bril die je informatie laat zien die in de echte wereld wordt geprojecteerd. Kortom, de slimme bril is nog allerminst afgeschreven.

We zien hier zo’n beetje hetzelfde gebeuren als met de smartwatches. De eerste waren meer polscomputers dan horloges, en de Google Glass leek natuurlijk ook niet echt op een bril. Maar nu de Safilo Group - die brillen maakt voor merken als Dior en Hugo Boss- zich hiermee bezig gaat houden, moet het ook met het uiterlijk van de slimme bril wel goed komen. Op de CES verwachten we diverse goed uitziende slimme brillen. Die via een soort EEG-sensoren de hersengolven meten en meditatieve oefeningen voorstellen. En ook Apple mogen we niet uitvlakken. Die is ook bezig op dit gebied.


Trend negen: betalen met je wearable

Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay, noem maar op: alle grote fabrikanten hebben al een eigen betaalsysteem. Via de Apple Watch betalen gebeurt al in Amerika, en we mogen verwachten dat Apple bij de eerstkomende grote presentatie weer wat meer uit de doeken zal doen over de wereldwijde uitrol van dit fenomeen.

apple-watch-pay

Wat Apple doet, doet Samsung meestal niet veel later ook, dus wie weet kun je met de Samsung Gear S4 volgend jaar een patatje afrekenen bij de snackbar. Tijdens de CES zijn hier diverse lezingen over, maar producten zijn we nog niet tegengekomen.


Trend tien: slimme juwelen

Inmiddels heeft de tech-industrie in de gaten dat wearables iets anders worden beschouwd dan laptops. Laptops mogen lelijk zijn, als ze maar functioneel zijn. Maar wearables worden op het lichaam gedragen en dat stelt hele andere eisen. Verwacht bij deze CES dan ook de nodige fabrikanten die wearables verstoppen in mooie sieraden. Glimmende hangers, armbanden, oorbellen wellicht, er is van alles mogelijk zolang het maar om en aan het lijf hangt. Van Misfit, onlangs opgekocht door Fossil, hebben we daar afgelopen jaar al een mooi voorbeeld gezien. Zie het plaatje hieronder.

misfit 1

Blijf op de hoogte

Op 3 januari gaan de persconferenties al vast start dus vanaf die dag kun je bij ons al het CES 2017-nieuws op de voet volgen. Hou de website in de gaten en volg ons via Twitter en Facebook.