De CES 2018 zit er alweer bijna op en alle grote aankondigingen zijn geweest. Net als vorig jaar bleek het aantal nieuwe aankondigingen op het gebied van wearables enigszins tegen te vallen. Twee categorieën sprongen er dit jaar wat ons betreft uit: smartwatches en vr-brillen. Verschillende bedrijven kondigden nieuwe smartwatches en vr-brillen aan. Het is tijd om terug te kijken op de CES 2018. Wat gaat 2018 ons brengen op het gebied van wearables?

Smartwatches

Gelukkig hebben we weer veel nieuwe smartwatches mogen aanschouwen tijdens de CES. Alhoewel er geen klappers tussen zaten als een nieuwe Apple Watch of Samsung Gear, hebben we genoeg slimme horloges gezien die het vermelden waard zijn. Samsung en Apple waren echter wel aanwezig op de beurs. Zo kondigde Samsung aan om een SmartThing-bediening naar de Samsung Gear Sport en Samsung Gear S3 te brengen. Hiermee zou je met de smartwatch straks slimme producten in huis op gemakkelijk wijze kunnen bedienen. Ook Apple is bezig met de bediening van slimme producten op de Apple Watch. De samenwerking met Whirlpool laat je straks ruim twintig huishoudelijke apparaten bedienen met de Apple Watch.

Casio

Casio denkt goed na over een oplossing voor batterijen van de smartwatch die te snel leeg zijn. De G-Shock Rangeman GPR-B1000 werkt namelijk op zonne-energie. Je kunt de smartwatch tevens op de normale wijze opladen, maar is de batterij leeg? Even in het zonnetje leggen en de gps-locatie wordt weer gevonden.Casio heeft ook de G-Squad GBA-800 hybride fitness-smartwatch aangekondigd. Deze smartwatch komt in zes verschillende modellen op de markt. De smartwatch heeft het uiterlijk van een gewoon horloge, maar komt met slimme functies als een stappenteller en snelheidsmeter. Verbind de fitness-smartwatch met de app en je krijgt uitgebreide informatie over jouw activiteiten en workouts. Casio pakte flink uit tijdens de CES en kondigde ook aan met een gelimiteerde editie van de Casio Pro Trek te komen.

Garmin

Uitgebreide smartwatch-mogelijkheden vind je op de Garmin Forerunner 645. Deze gps-smartwatch is flink aan de prijs met een verkoopadviesprijs van 450 dollar, maar biedt ook de mogelijkheid om een muziekbibliotheek aan te leggen van ongeveer vijfhonderd nummers. Dat mogen eigen muziekbestanden zijn, maar ook afspeellijsten van muziekstreamingdiensten als Deezer en iHeartRadio. Jammer genoeg ontbreekt Spotify. Qua fitnesstracking doet de Garmin Forerunner 645 alles wat je van een dergelijke smartwatch mag verwachten.

Overige smartwatches

Misfit komt met de Misift Path, een hybride smartwatch dat een kleinere en hybride versie van de vorig jaar gepresenteerde Misfit Phase is, terwijl Skagen de Falster Smartwatch met touchscreen heeft aangekondigd. Deze Android Wear 2.0-smartwatch is de eerste touchscreen-smartwatch van Skagen.Uniek is de PowerWatch X-smartwatch van Matrix. Vind je de batterij van jouw smartwatch veel te snel leeg? Dat zal je met deze smartwatch niet meer gebeuren. Door middel van de eigen lichaamswarmte laadt de batterij weer op. Notificaties en fitnesstracking zijn bij dit model aanwezig.
 

Virtual Reality

Diverse bedrijven hebben nieuwe producten op het gebied van virtual reality laten zien tijdens de CES 2018. Vr-brillen zijn nog steeds niet populair onder het grote publiek, maar de potentie is torenhoog. Het komt ook door de vaak nog te lage resolutie in de huidige vr-brillen. Aangezien de ogen zeer dicht op het scherm zitten is het simpelweg nog niet mooi genoeg. Daar lijkt in 2018 verandering in te komen, want de resoluties worden voor het komende jaar flink verhoogd. Zo toonde HTC de nieuwe Vive Pro-headset dat voorzien is van een oled-scherm met een resolutie van 2.880 bij 1.600 pixels. Deze opvallende headset in een blauwe kleur is technische superieur aan de gewone HTC Vive. De resolutie is met 78 procent verhoogd.

Oculus komt met de zelfstandige Oculus Go vr-headset die gemaakt wordt door het Chinese bedrijf Xiaomi. De virtualrealitybril wordt aangedreven door de Qualcomm Snapdragon 821-processor en heeft lcd-displays van 2.560 bij 1.440 pixels. De Oculus Go komt straks in twee verschillende versies op de markt.Ook Huawei komt met een virtualrealitybril. Het bedrijf brengt de Huawei VR 2-headset op de markt. De resolutie van de vr-bril bedraagt 1.600 bij 1.440 pixels per oog, waardoor ook IMAX-ervaringen mogelijk zijn. De Huawei VR 2-bril is al uit in China en komt nu naar de Verenigde Staten. Een datum voor Nederland is helaas nog niet bekend.

Tot slot was daar de aankondiging van de Lenovo Mirage Solo. Deze vr-headset is de eerste Daydream-headset en heeft geen smartphone of computer nodig om te werken. De vr-bril is samen met Google ontwikkeld. Het bedrijf komt ook met de Lenovo Mirage Camera. Deze camera met dubbele fisheye-lenzen maakt het mogelijk om je eigen vr-content te maken.

Mixed en augmented reality

Naast virtual reality zijn er ook op het gebied van mixed- en augmented-reality nieuwe aankondigingen gedaan. De Rokid Glass is een standalone augmentedrealityheadset die nog in een vroege fase van ontwikkeling zit. Asus komt met de Windows Mixed Reality Headset. De futuristisch ogende headset heeft twee schermen in een resolutie van 1.440 bij 1.440 pixels en zou in maart in de winkels moeten verschijnen.Ook in Smart Glasses wordt nog steeds geïnvesteerd, want de toepassingen zijn in principe eindeloos. De Vuzix Blade is voorzien van Amazon-assistent Alexa en moet in het tweede kwartaal van 2018 verschijnen, terwijl Lenovo met de New Glass C220 komt.

Overige wearables

Net als ieder jaar tijdens de CES waren er ook dit jaar weer enkele leuke uitvindingen. Of ze allemaal succesvol zullen zijn valt nog te bezien, maar leuk waren ze in de meeste gevallen zeker. Het Nederlandse bedrijf Roader komt met de Time Machine Camera, die continue buffert en ook beelden uit het verleden kan opnemen. Kom je moeilijk in slaap? Kijk dan eens naar de Philips SmartSleep. Deze hoofdband speelt witte ruis af, waardoor je sneller in slaap zou kunnen vallen.ZTE, Qualcomm en Wearsafe kondigden op de CES een samenwerking aan om zogenaamde PERS-wearables te ontwikelen. PERS staat voor Personal Emergency Response Systems. Deze worden onder andere in de zorg gebruikt als waarschuwingssysteem of alarm bij een medisch noodgeval of een andere situatie waarbij de gebruiker in nood verkeerd. Op dit moment zijn deze apparaten nog te groot en te log. Door de huidige techniek is het mogelijk om veel kleinere en handzamere apparaten te ontwikkelen en dat is wat de drie bedrijven hopen te gaan doen.

CES 2018 round-up

Het aantal aankondigingen op de CES 2018 viel helaas wat tegen, maar er komen dit jaar meer dan voldoende nieuwe wearables op de markt. Virtualrealitybrillen zetten een stap voorwaarts en smartwatches gaan straks veel langer mee, doordat bedrijven nieuwe manieren vinden om de accu te kunnen opladen. 2018 belooft weer een mooi jaar te worden en wij van Wearables Magazine houden je ook dit jaar weer op de hoogte van alle nieuwe ontwikkelingen op het gebied van wearables. 

Meer informatie

Wil je meer weten over de aanschaf van smart home-producten of het gebruik van deze apparatuur? Neem dan onze tips en adviezen door.