De CES 2017 bracht minder nieuws op het gebied van wearables dan de editie van vorig jaar. Toch was er nog genoeg te beleven. Denk aan de aankondiging van driehonderd nieuwe smartwatches door Fossil. ZTE kondigde een Android Wear-horloge aan en Garmin kwam met drie sporthorloges tegelijk. Verder waren er talrijke curieuze uitvindingen zoals een alcoholmeter om je pols. Tijd voor een overzicht, nu de rookwolken van CES 2017 langzamerhand zijn opgetrokken.


Fitbit

We beginnen met marktleider Fitbit. Deze fabrikant van fitnesstrackers lijkt te beseffen dat het niet zo handig is om snel achter elkaar nieuwe polsapparaatjes uit te brengen. Nee, laat daar maar wat tijd tussen zitten. Zo krijgen consumenten niet het idee dat er over enkele maanden een nieuwe tracker uit komt die nog beter is. Dat leidt alleen maar tot uitstel van hun aankoop.

In plaats van nieuwe trackers te presenteren, kwam Fitbit met nieuwe plannen op software-gebied. Zo is samenwerking aangekondigd met VirZoom. Dat is een hometrainer die je virtual reality-beelden voorschotelt. De bijbehorende bewegingen worden in de virtuele wereld vertaald. Met Fitbit kun je gezeten op dit stalen ros bovendien je fietsprestaties volgen. Ook is een samenwerking aangekondigd met Peloton, de maker van een andere slimme hometrainer. Voorts worden de apps verbeterd. Dat gebeurt met steun van andere bedrijven. Zo wordt er een app store geopend.

Maar nieuwe trackers hebben we dus niet gezien. Wel waren er geruchten over een nieuwe smartwatch. Die werden nog eens gevoed door een overname door Fitbit van smartwatchmaker Vector. Nadat Fitbit eerder al Pebble opslokte, lijkt het erop dat het bedrijf over enige tijd met zijn eerste smartwatch op de markt zal komen.


Samsung

Samsung is na Apple de populairste smartwatchmaker. Maar de Gear S3 werd niet opgevolgd door de Gear S4. We zagen evenmin nieuwe fitnesstrackers van de Koreaanse fabrikant. Wel kondigde Samsung de langverwachte ondersteuning voor iOS aan voor de Gear S2 en de Gear S3. Deze op Tizen lopende smartwatches kunnen nu ook in combinatie met een iPhone worden gebruikt.

Voorheen was dat alleen mogelijk met Android-telefoons. Samsung vindt bovendien dat het wat te langzaam gaat met de ontwikkeling van apps voor het pols-platform. Daarom is samenwerking met Under Armour gezocht om meer apps te bedenken, vooral op het gebied van fitness.


Android Wear

Android Wear is nog allerminst afgeschreven door fabrikanten. ZTE kondigde aan dat het Chinese bedrijf weer brood ziet in een Android Wear-smartwatch. Die zal waarschijnlijk een lte-verbinding aan boord krijgen. Zo hoef je je smartphone niet langer mee te nemen met dit horloge om de pols. Ook Casio kondigde een nieuwe, nou ja, ververste versie van een Android Wear-smartwatch aan. Ook Swarovski heeft aangekondigd met Android Wear-horloges te komen.

Hoewel grote tech-fabrikanten als Huawei, Motorola en LG even geen zin meer hebben in het polsplatform van Google, gaat de ontwikkeling dus wel door. Zeker als Android Wear 2.0 eindelijk naar de pols komt. Dan komen er nieuwe handigheidjes voor de consument. Dit zou de interesse in smartwatches met schermen weer kunnen doen aanwakkeren.


Fossil

Fossil kwam vorig jaar vooral in het nieuws vanwege Android Wear-smartwatches. Echter, voor 2017 lijken de inspanningen van deze horlogefabrikant voornamelijk gericht te zijn op hybrides. Er zijn maar liefst 300 nieuwe smartwatches van bekende submerken aangekondigd. Stijlvolle horloges met echte wijzerplaten, en enkele slimme functies.

Armani Exchange en Skagen gaan aan de leiding met een flink aantal modellen, maar de Fossil Q-reeks wordt ook niet vergeten. Hoewel we de Q-reeks vooral kennen van Android Wear-horloges, wordt onder de naam Fossil Q Accomplice nu een hybride uitgebracht. Dus niet met een scherm, zoals de Fossil Q Marshal. Maar met een echte wijzerplaat en een tweede wijzerplaat die weergeeft of er een smartphone-bericht is binnengekomen. Ook telt hij je stappen, net als de andere hybride smartwatches van Fossil. En met de horlogeknopjes kun je je smartphone bedienen om bijvoorbeeld een foto te maken.

Buitenbeentje bij dit alles is de Misfit Vapor. Misfit is vorig jaar opgekocht door Fossil, en deze maker van fitnesstrackers heeft nu een apparaatje laten zien dat het midden houdt tussen een fitnesstracker en een smartwatch. De Misfit Vapor, is hij gedoopt, en de eerste reviews zijn er enthousiast over.


Virtual Reality

Tja, op virtual realitygebied was van de grote namen niet zoveel te beleven. Maar van de kleinere des te meer. De totaal onbekende start-up Dlodlo lanceerde de V1, een VR-bril die je er niet doet uitzien als een moedwillig blinde tech-freak. In plaats daarvan schotelt deze fabrikant de wereld een soort skibril voor, terwijl op de prestaties van de bril niet wordt ingeleverd. Sterker nog, hij zou kunnen concurreren met de Oculus Rift, samen met de HTC Vive het neusje van de zalm op VR-gebied. Over die Vive gesproken, net voor de CES werd bekend dat HTC voorlopig geen nieuwe, tweede versie van zijn virtual realitybril gaat lanceren.


Uitvindingen

Nog een paar namen en ontwikkelingen willen we noemen. De alcoholmeter voor om de pols van Backtrack, de TCL smartband, de RunIQ-tracker, en om te giechelen: de wearable die een orgasme op afstand geeft. Ook de slimme bril die functioneert als een blindengeleidehond, de Motiv ring en de nieuwe VR-bril van Lenovo zijn een vermelding waard.

Motiv Ring fitnesstracker


Wearables nog steeds hot

Duidelijk is dat er op wearables-gebied van alles wordt ontwikkeld, en dat het niet meer louter de medische en fitness-kant lijkt op te gaan, zoals de afgelopen maanden. Er wordt genoeg bedacht, uitgevonden en met enthousiasme omarmd. We gaan in 2017 nog een hele hoop zien op wearables-gebied, zoveel is zeker na deze CES.