Na de smartwatch is er straks de bankwatch: een slim horloge waarbij de slimheid alleen maar betrekking heeft op betaalfuncties. Drie Chinese banken gaan onder hun klanten binnenkort zulke horloges uitdelen.

Valencell

De bankwatch wordt ontwikkeld door Valencell, een bedrijf dat draagbare biometrische sensor-apparaten ontwikkelt. De internationale technologie-provider Giesecke & Devrient (G&D), die veel doet voor de financiële sector, en Z-smart, een bedrijf dat wearables maakt, hebben de handen ineen geslagen om een platform te ontwikkelen waarbij een wearable wordt gebruikt voor betalingen.

Bankwatch

Inmiddels hebben ze al drie Chinese banken aan hun klantenkring toegevoegd, zodat de klanten van die banken binnenkort met bank-watches worden uitgerust waarmee ze in winkels kunnen betalen in plaats van met gewoon geld.

NFC

De horloges gebruiken hiervoor een NFC-chip, die nabij een betaalterminal moet worden gehouden om een betaling te verrichten. Op hetzelfde principe werkt ook Apple Pay, en overigens een hele reeks smartphones die de laatste jaren bijna standaard met een NFC-chip worden uitgerust.

Hartslagmonitor

Het slimme horloge doet echter nog wat meer. Behalve de NFC-betaalchip zit er ook een hartslagmonitor in, waardoor het tevens dienst doet als fitnesstracker. Het horloge moet eens in de maand aan de lader.

De technologie van Valencell werkt inmiddels in veel wearables, waar het bedrijf zijn technologie aan levert. De uitvindingen van het bedrijf zijn te vinden in pols-, arm- en oorwerables, en ook in 'hearables' (slimme oordoppen).