Big Brother is watching you en dat geldt helemaal voor een land als China, waar een enorm netwerk van miljoenen camera's met geavanceerde gezichtsherkenningssoftware de burgers in de gaten houdt. Handig om criminelen op te sporen, maar minder fijn voor de privacy van de bevolking. Op dit moment loopt er een test op een treinstation in Zhengzhou, waar politieagenten worden uitgerust met smart glasses om verdachten te kunnen herkennen.

Smart glasses staan in verbinding met een database met verdachten

De smart glasses zijn uitgerust met gezichtsherkenningstechnologie dat in verbinding staat met een database met verdachten. De smart glasses scannen mensen die door het gezichtsveld van de agent lopen en vergelijkt de data met de database. Via de smartphone krijgen de politieagenten de naam en het woonadres van verdachte personen die op de foto zijn gezet te zien. Volgens Chinese staatsmedia zijn er bij de test al zeven mensen opgepakt, die onder andere verdacht worden van kidnapping en doorrijden na een ongeval. Ook zijn er ruim twintig mensen die reisden met een valse identiteit aangehouden. 

Volgens The Wall Street Journal zijn de smart glasses ontworpen door LLVision Technology uit Beijing. Volgens CEO Wu Fei geven de CCTV-camera's, die overal in China hangen, niet altijd een even goed beeld door voor de gezichtsherkenningstechnologie om gezichten goed te kunnen scannen. De smartglasses zijn uitgerust met AI en kunnen mensen binnen honderd milliseconden scannen en vergelijken met de database met verdachten.