Vrouwen die precies willen weten wanneer het de meest geschikte dag is om een kind te verwekken, kunnen terecht bij een nieuwe app voor de Fitbit fitnesstracker. Deze app heet toepasselijk Clue, en die voorspelt wanneer het tijd is om hiermee aan het werk te gaan.

Fitbit voorspelt ovulatie

De Fitbit staat natuurlijk vooral bekend als een fitnesstracker die je motiveert om steeds een stapje verder te zetten. En op die manier kom je in vorm. Maar de makers van de Clue-app dachten dat er meer te halen valt uit het voortdurend monitoren van de lichaamsfuncties, wat de Fitbit doet. Zoals dus het voorspellen van een vruchtbare periode van de vrouwelijke drager van het armbandje.

Clue

Clue bestond al voor smartphones; in de app kun je bijhouden wanneer de menstruaties zich voordoen en zodoende weet de app ook wanneer de vruchtbare periode in een maand aanbreekt. Door het monitoren van de hartslag, wat een Fitbit voortdurend doet, kunnen de vier fases van de menstruatiecyclus worden gemonitord. Op die manier kan het tijdstip worden bepaald wanneer het 't meest zin heeft om te proberen een kind te verwekken.

Experiment

Clue heeft hier de nodige experimenten mee uitgevoerd. Zes vrouwen hebben hieraan meegedaan. Hun hartslag, ovulaties, lengtes van de menstruatiecycli en de menstratieperiodes zelf werden een jaar lang bijgehouden. Een controle op deze informatie werd ingebouwd door aan het experiment ook vrouwen toe te voegen die de pil slikken en zelfs een man.

Hartslag hoger

Clue zag een stijging van de hartslag die volgde op de ovulatie (eisprong). Die snellere hartslag geeft aan dat het de beste tijd is om een kind te maken. De Fitbit geeft dan aan dat het tijd is om te handelen.