Uit onderzoek van de Noorse Consumentenbond blijkt dat een groot aantal gps-horloges voor kinderen zeer slecht zijn beveiligd. Vreemde mensen zouden de controle over het slimme horloge kunnen overnemen en daardoor kinderen kunnen volgen en afluisteren.

'Gps-horloges voor kinderen zijn zeer slecht beveiligd'

Het Noorse Forbrukerrådet, de Consumentenbond in dat land, heeft een aantal gps-horloges voor kinderen getest en moeten concluderen dat er een aantal beveiligingslekken aanwezig zijn. Kwaadwillenden kunnen de horloges overnemen en gegevens van en naar het apparaat onversleuteld versturen. Ook kan er gecommuniceerd worden met de (jonge) drager en kan zelfs de locatie worden veranderd, zodat het lijkt alsof het kind ergens anders is. Bovendien lijken de privacyvoorwaarden van bedrijven vaag beschreven en soms afwezig te zijn.

Op dergelijke horloges, die worden gekoppeld aan de smartphones van papa of mama, zit een sos-functie. Met die functie kan een kind direct bellen naar zijn ouders. Maar ook dat is onbetrouwbaar, omdat het nummer van buitenaf kan worden veranderd. Daarnaast kan de functie zelfs worden uitgezet. Van de vier gps-horloges die Forbrukerrådet onderzocht, zijn de Gator 2 en de modellen die met de app SeTracker werken verkrijgbaar via Nederlandse webwinkels. De Consumentenbond raadt dan ook af deze producten in huis te halen.