Stellen met een kinderwens kunnen proberen uit te rekenen wanneer het de beste tijd is om een baby te gaan maken, of ze kunnen dat overlaten aan een nieuwe wearable: de Ava. Dit Zwitserse armbandje draag je alleen 's nachts.

Ava kost 249 euro

De Ava is te koop voor 249 euro. Het nacht-armbandje legt allerlei biologische gegevens vast. Negen verschillende zaken worden gecontroleerd. Zoals hartslag en temperatuur van de drager. Alle gegevens worden met elkaar gecombineerd om vast te stellen of er sprake is van een eisprong. Dat is het beste moment om een baby te maken.

Medische wetenschap

Het Zwitserse medische bedrijf dat de Ava heeft bedacht, heeft de afgelopen maanden bijna negen miljoen euro geleend om het nacht-armbandje in de winkels te krijgen. Afgelopen zomer ging het bandje al in Amerika in de verkoop. Nu wordt het tijd om Europa te veroveren, vindt het bedrijf. Het meeste geld dat met het bandje wordt verdiend, gaat weer terug in het project, via de medische wetenschap en klinisch onderzoek. Dat meldt het bedrijf erover.

Beter dan een app

Er zijn al apps die op grond van handmatig ingevoerde informatie de menstruatie berekenen, maar de Ava gaat verder. Aan Business Insider vertelde een van de bedenkers van de wearable hoe het ongeveer werkt. In ieder geval beter dan een app, zeker als er sprake is van een onregelmatige cyclus. De meeste vrouwen hebben een licht onregelmatige cyclus, en dus blijft het vaststellen van het moment van de eisprong een beetje een gok.

ava-2

Bijna altijd goed

De Ava houdt negen zaken bij, zoals warmteverlies, polsslag, temperatuur en alle veranderingen in deze gegevens worden gecombineerd tot het moment waarop hormonale veranderingen aangeven dat er sprake is van een eisprong. Dan komt die data via de wearable naar de verbonden app in de smartphone, die de draagster vervolgens vertelt dat het tijd is om baby's te gaan maken. In 89 procent van de gevallen heeft het bandje het goed, blijkt uit onderzoek.

Romantisch weekendje

Tot dusver moesten vrouwen in een potje plassen of temperatuur bijhouden om het moment te gokken waarop het beste conceptie-moment zich voordoet, maar met de Ava is dat volgens de bedenkers verleden tijd. ,,Stellen hebben zo tijd genoeg om zichzelf voor te bereiden en een romantisch weekendje weg te plannen, zodat ze volop gebruik kunnen maken van de vruchtbare periode."