Op de één of andere manier weten wearables tegenwoordig niet zoveel indruk te maken als wellicht zou kunnen. Momenteel concentreren de ontwikkelingen zich vooral op smartwatches en smartbands, maar de toekomst heeft een veel grotere belofte in zich. In dit artikel blikken we vooruit en kijken we naar wat ons wellicht te wachten staat op het gebied van wearables.

Geen smartphone nodig

Om maar met een open deur te beginnen: vermoedelijk heeft de wearable van de toekomst geen smartphone meer nodig. Momenteel moet vrijwel elk slim horloge, maar ook een slimme bril, gekoppeld worden aan een telefoon voor de nodige rekenkracht en internetverbinding. Dat komt omdat de wearables zo klein mogelijk gehouden moeten worden.

Aangezien iedereen toch een smartphone in de buurt heeft, is dat een logische keuze om weg te laten. Maar in de toekomst verwachten we dat de technologie zo goedkoop en zo klein wordt, dat directe integratie in wearables gewoon massaal gaat gebeuren. Overigens zien we die ontwikkelingen natuurlijk al met sommige smartwatches die van een 4g-chip voorzien zijn en daarmee ook zelfstandig informatie uit de cloud kunnen halen.

Kleren, kleren en nog eens kleren

Een andere verwachting is dat veel wearables straks een rol gaan spelen in de gezondheidszorg. Die sector is dringend aan verandering toe. Mensen die gezond leven betalen nu immers ook mee aan ongezond gedrag. Maar de toekomst zou daar wel eens verandering in kunnen brengen.

Het is nu al mogelijk om technologie in kleding te verwerken. Denk maar aan Google Jacquard, een project waarbinnen sensoren verwerkt worden in t-shirts. Als je bijvoorbeeld aan het fietsen bent met navigatie aan, trillen de shirtjes aan een bepaalde kant, zodat je weet dat je bijvoorbeeld linksaf moet slaan. Maar de mogelijkheden gaan veel verder dan alleen trillingen.Het is denkbaar dat er in de toekomst meer sensoren ingebouwd worden. Denk aan een hartslagsensor, maar ook een vochtmeter en een gps-sensor. Met die gecombineerde gegevens zou bepaald kunnen worden of je wel voldoende beweging krijgt op een dag. Aan de hand daarvan kan een zorgverzekeraar besluiten om mensen die genoeg doen korting te geven op hun premie.

Goed, dat is een scenario dat niet voor iedereen even positief is. Andere ontwikkelingen stemmen wellicht tot meer positiviteit. Wat te denken van juwelen of kledingstukken die voorzien worden van microchips die automatisch deuren voor je openen. Maar ook is het denkbaar dat er juwelen ontwikkeld worden die dankzij een microfilm in de gaten houden wat je bloeddruk en hartslag is en zo tijdig hulp kunnen roepen in geval van nood. Zoiets kan natuurlijk ook bij bijvoorbeeld openbaar vervoer toegepast worden. Weg met die ov-chipkaart dus, in plaats daarvan checken we in de toekomst gewoon in met een chip in de mouw van onze jas.

Contactlenzen

Momenteel zetten techreuzen in op de ontwikkeling van AR-brillen. Denk maar aan de Microsoft HoloLens en de Google Glass. Dat zijn prima technieken die voorlopig volstaan. Ze maken het immers mogelijk om alvast iets van digitale informatie op onze omgeving te projecten. Ooit zal het echter zover zijn dat we contactlenzen kunnen dragen die soortgelijke mogelijkheden bieden.Een andere mooie ontwikkeling op dit vlak: contactlenzen kunnen van sensoren worden voorzien die bijvoorbeeld analyseren hoe je je voelt. Daarvoor kunnen ze je traanvocht gebruiken, maar ook de bloeddruk in je ogen meten. Het laat zien hoe je je voelt en kan mooi dienen als aanvulling op de eerder genoemde opties rond kleding. Wij kunnen in elk geval niet wachten op het moment dat we simpelweg tegen onze virtuele assistent kunnen zeggen dat we naar een bepaald adres willen, en de route vervolgens daadwerkelijk op onze omgeving geprojecteerd wordt.

Praktijkvoorbeelden van die slimme contactlenzen kunnen we al noemen. Zo werkt Google met het bedrijf Verily aan prototypes van slimme lenzen die kunnen meten hoe het met de bloedsuiker van mensen zit. Die prototypes werken nog niet, waarbij een voornaam probleem lijkt te liggen in het vervelende feit dat je bloedsuiker niet kan meten aan bijvoorbeeld traanvocht. Lenzen die beelden op je omgeving projecteren zijn er nog niet.

Ook interessant: wellicht ken je de film Minority Report wel, van Steven Spielberg, waarin persoonlijke advertenties weergegeven worden. Ook dat is hierdoor mogelijk. Of je daar blij van moet worden, is natuurlijk een tweede.

Slimme brillen in het bedrijfsleven

Voordat die contactlenzen er ooit zullen zijn, kunnen we echter wachten op de ontwikkeling van nieuwe slimme brillen. Daarvan verwachten we er heel veel, waaronder een opvolger van de Microsoft HoloLens. Die AR-brillen zullen ook in het bedrijfsleven worden toegepast. Stel je bijvoorbeeld voor dat fabriekswerkers op een bepaald punt rondlopen op de werkvloer, waar hun bril laat zien wat ze nog voor werk moeten doen.

Een slimme bril die overigens veel schijnt te kunnen doen is die van Magic Leap. Dat bedrijf werkt al jaren aan een prototype AR-bril, die zo groot zou zijn als een zonnebril. De bril wordt duur: zo rond de duizend dollar, maar komt er echt en is… laten we eerlijk zijn: iets groter dan een gewone zonnebril. Maar de functionaliteit zou erg veelbelovend zijn.

Meer lezen?

Meer je meer lezen over recente ontwikkelingen op het gebied van Wearables? Neem dan ons uitgebreide nieuwsarchief eens door. Wil je wat meer de verdieping ingaan, dan kun je terecht in ons archief met tips en adviezen. Uiteraard kun je ook onze recensies er nog eens op naslaan, voor hulp bij het maken van de juiste keuze voor een specifieke wearable.